Alertă medicală. Un medicament folosit de milioane de români a fost retras de pe piață 1
Ultima Ora Sănătate

Alertă medicală. Un medicament folosit de milioane de români a fost retras de pe piață

Medicii de familie din București și Ilfov au primit notificări prin telefon de la farmaciști să nu mai prescrie siropul Eurespal, pentru că este blocat la vânzare. Potrivit medicilor de familie, Agenția Medicamentului nu a făcut până în prezent o informare oficială către ei privind acest medicament, conform mediafax.ro

De câteva zile, medicamentul Eurespal, atât sirop cât și tablete, recomandat în tratamentul împotriva tusei, nu se mai prescrie de către medicii de familie din București și Ilfov, la recomadarea farmaciștilor. Agenția Națională a Medicamentului (ANM) nu a făcut în schimb nicio informare către medicii de familie cu privire la acest medicament, care ar avea o problemă, spun medicii de familie.

„Nu ne-a dat ANM niciun fel de informare. M-au sunat de la farmacie, să-mi spună să nu mai prescriu Eurespal sirop și pastile, așa circulă informația în România. Deci nu am avut nicio informare oficială de la ANM, nicio hârtie. Nici pe aplicațiile cu lista medicamentelor care sunt instalate pe telefon. Nici DSP nu ne-a anunțat, nici Ministerul Sănătății. De la farmacii mi-au spus că Eurespal s-a blocat la depozite și că nu mai poate fi distribuit. Am înțeles că toți medicii de familie au primit de la farmacii recomandări, nu au avut hârtii oficiale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Potrivit sursei citate, nici motivul pentru care acest medicament a fost blocat la vânzare nu se știe, pentru că autoritățile nu au comunicat nimic oficial către medici.

„Motivul nu-l știm pentru care s-a oprit acest medicament, dacă are o problemă cu substanța activă sau este o greșeală de etichetare. Se dă în tusea productivă și este printre foarte puținele siropuri de tuse care se prescrie gratuit la copii. Este foarte posibil să fie un exces de prescriere din acest motiv. Se dă și la tuse spastică și la tuse productivă, iar foarte multă lume este panicată că nu-l mai dăm, pentru că e gratis”, mai spune Sandra Alexiu.

Producătorul francez a descoperit că medicamentul conține o substanță care ar putea provoca probleme cardiace, relatează presa franceză.

Până la momentul publicării acestei știri reprezentanții ANM nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere în acest sens.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.