Alertă. Magistrații îi declară război lui Dăncilă. Premierul va ajunge la judecată 1
Atac la Guvern. Românii au o vorbă: ”Unde-i lege, nu-i tocmeală”
Ultima Ora Justiție Politic

Alertă. Magistrații îi declară război lui Dăncilă. Premierul va ajunge la judecată

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine că impozitarea pensiilor care depăşesc un anumit cuantum reprezintă, de fapt, eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Reprezentanţii CSM au transmis că nu vor tolera această situaţie.

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exprimat în mod ferm poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, subliniind şi reiterând că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală”, a transmis, joi, CSM.

Reprezentanţii instituţiei, afirmă că, ”puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, încălcând astfel fără reţinere independenţa obiectivă a magistraţilor din această perspectivă”, scrie news.ro.

Proiectul de act normativ încalcă jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale ce a stabilit fără echivoc că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor. Totodată, nu poate fi ignorat faptul că voinţa populară exprimată în mod clar în cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost în sensul eliminării ordonanţelor emise de puterea executivă în domeniul legilor justiţiei”, a mai transmis CSM.

Magistraţii anunţă că nu vor tolera situaţia.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează şi subliniază cu tărie şi fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului şi încălcarea independenţei acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garanţii pentru a căror protecţie şi prezervare va efectua absolut toate demersurile care se impun, aşa cum s-a arătat în poziţiile anterior exprimate”, a mai transmis CSM.

Încă din 17 iulie, CSM a afirmat că intenţia Guvernului de a plafona pensiile speciale şi de a le impozita pe cele mai mari de 10.000 de lei este o formă mascată de eliminare a acestora.

Magistraţii anunţau că măsurile contravin principiului independenţei justiţiei, fiind neconstituţionale, şi au precizat că vor sesiza organismele internaţionale şi CCR.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.