Alertă în jutiție. Nicolicea și Iordache implicați. Lia Savonea acuzată de atentat
Alertă în jutiție. Nicolicea și Iordache implicați. Lia Savonea acuzată de atentat
Ultima Ora Breaking News Justiție Politic

Alertă în jutiție. Nicolicea și Iordache implicați. Lia Savonea acuzată de atentat

Ceea ce se întâmplă în CSM, devenit feuda personală a Liei Savonea, se apropie în opinia mea de un atentat în formă continuă la statul de drept din România. Și sunt convinsă că prezența președintelui Iohannis la ședințele CSM, prevăzută de Constituție, devine din ce în ce mai puțîn un drept și din ce în e mai mult o obligație, pentru că revenim în ritm alert la o situație cel puțîn la fel de rea, dacă nu chiar mai rea, decât aceea din perioada în care în toate Rapoartele MCV, Consiliul Superior al Magistraturii era în rând cu politicul în zona bolnavă.

Ceea ce s-a întâmplat cu demisia – nedemisia judecătoarei-nejudecatoarei Dana Girbovan este doar o mostră și un vârf al aisbergului. Abuzul e imens, de la un capăt la altul, iar siluirea principiului independenței politice a magistratului s-a produs în mod repetat.

Din start, Dana Girbovan a fost în culpă atunci când s-a angajat că magistrat activ într-o discuție, fie ea și preliminară, despre acceptarea unei funcțîi politice. Că a fost la Florin Iordache în sufragerie, după cum relatează presă, sau nu, poate fi doar o circumstanță agravantă.Esență este că un magistrat nu poate avea nicio legătură, fie ea și materializată printr-o discuție și un acord de principiu, cu o funcție politică, așa cum este funcția de ministru.

Pentru că, inclusiv în accepțiunea CCR, activitatea guvernamentală este una politică, indiferent dacă este partinică sau nu. Da, miniștrii tehnocrați fac politică, dar nu una partinică.E că în cazul luării de mită. Nu trebuie să o și încasezi efectiv. Infracțiunea este comisă, consumată, din momentul în care nu ai refuzat propunerea.

Dna Girbovan și-a încălcat statutul din momentul în care nu a spus nu după prima propoziție. Pentru că logică, spiritul acestei incompatibilități a magistratului nu ține doar de exercitarea efectivă a funcțiilor, ci de separarea lui totală de politică, fără de care nu își poate îndeplini menirea.

Întreb și eu, dacă dna Girbovan, întoarsă la litigiile de muncă de la CJ Cluj, va avea de judecat o speță în care una dintre părți este o instituție din subordinea acestui guvern, mai există garanția de imparțialitate totală din partea unui judecător care acceptase să fie parte a acestui guvern?

Președinta CSM nu numai că nu a fost deranjată de această situație, dar a agravat-o prin faptul că nu a trimis la Cotroceni demisia dnei Garbovan pentru emiterea decretului prezidențial care să finalizeze retragerea din magistratură a acesteia.

Cum decretul nu a fost semnat, președintelui i-a fost propus un magistrat încă activ pentru o funcție politică. Spune asta chiar un comunicat oficial al CSM, care vorbește despre respingerea „propunerii în funcția de ministru al Justiției a unui judecător”.

Judecător, nu fost judecător.Și cea mai bună dovadă că așa a fost este chiar retragerea demisiei, posibilă numai cât timp ea nu a produs efecte.

Dacă nu a produs efecte demisia Danei Girbovan, înseamnă că atunci când a fost propusă pentru funcția politică era magistrat, deci încălcarea statutului a fost grosieră.Cu binecuvântarea secției de judecători CSM, un judecător a făcut politică.

Și că să pună bomboană pe colivă, Lia Savonea a contestat public, prin comunicat oficial, motivele respingerii Danei Girbovan. Cu ce drept? Pe cine apară dna Savonea? Un magistrat? Ce caută un magistrat în treburi politice? Un cetățean obișnuit? Ce treaba are CSM cu un cetățean obișnuit propus pentru o funcție? De ce nu a protestat și pentru respingerea lui Eugen Nicolicea?

De fapt, Lia Savonea a arătat, cu atipică lipsa de prudență care a distrus și ultimele aparențe, cât de mult o dorea pe Dana Girbovan în funcția de ministru. Eu sunt convinsă că dna Girbovan ar fi fost ministrul Liei Savonea, care ar fi marcat astfel o lovitură decisivă.

De ce atâta diperare? Pentru că Ana Birchall îi stă că un os în gât și la minister, dar mai ales în CSM. În plus, cu Ana Birchall ministru, dna Savonea riscă să piardă până la urmă o jucărie preferată – SS.

De asta urmă să fie schimbată Ana Birchall, sunt ferm convinsă. Nu pentru nu știu ce proiect de OUG, ci pentru că nu o mai suportă Lia Savonea. Și de asta a fost aleasă, sunt convinsă, Dana Girbovan, pentru că Lia Savonea mai avea nevoie de un pudel în CSM. Dacă va mai îndoiți de puterea Liei Savonea va amintesc cum după comunicatele furioase privind impozitarea pensiilor magistraților, guvernul a renunțat cuminte la idee.

Dar răul pe care Lia Savonea îl face sistemului judiciar nu se limitează la atât. Cei doi dulăi ai săi, SS și Inspecția judiciară, sunt asmutiti pe toți magistrații care ies din lînă obedienței totale. SS este specializată pe procurori care trebuie atât de inhibați încât să nu mai facă nimic și dacă nu mai fac, nu mai e nimic de judecat.IJ este specializată pe delicte de opinie.

Lucian Netejoru a adus „marfă nouă” după teoretice concursuri, profesioniști de mare valoare precum soțul Gabrielei Baltag sau fosta președinta a judecătoriei Videle, și nicio opinie profesională iesita din linia agreată nu mai scapă nesancționată.

Viitorul președinte al ICCJ a fost stabilit în condiții de crasă nelegalitate, de-a dreptul conflict de natură constituțională cu Parlamentul, după cum am arătat deja și după cum a reclamat și Forumul judecătorilor.CSM, în conflict constituțional cu Parlamentul. Șansă lui Iohannis de a salva ICCJCSM-ul Liei Savonea nu a organizat concursul anual pentru admitere în Institutul național al magistraturii, adică pentru o generație de procurori și judecători.

Asta în condițiile în care sistemul e deja în criză gravă, iar după ce de la 1 ianuarie va intră în vigoare pensionarea după 20 de ani vechime indiferent de vârstă, se va ajunge la blocaj total.CSM-ul Liei Savonea nu a organizat concursurile de promovare pentru judecători și nici măcar nu a adoptat regulamentul pentru concurs. Desigur, e cu mult mai avantajos să-i ții pe toți pe delegări și detașări, dependenți de pixul tău.

În schimb concursul pentru intrarea în magistratură pentru cei fără INM a fost organizat, dar este nelegal, motiv pentru care nu a fost validat.Situația se degradează galopant, magistrații se simt tot mai sufocați, presiunea publică a scăzut după dispariția lui Dragnea, iar umbră Liei Savonea se întinde tot mai mult și mai amenințător. De ce? Pentru că poate, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe ziare.com.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii