Dăncilă în alertă. Boc a primit funcție la Bruxelles. Guvernul verificat de primarul Clujului. Dovada
Orașul lui Boc, un pas în fața Capitalei. Polițiștii vor fi dotați cu camere video portabile
Ultima Ora Europarlamentare 2019 Politic Prezidențiale 2019 Social

Alertă. Guvernul Dăncilă în pericol. Cutremur în primării. Viorica Dăncilă fuge de răspundere. Document

Primarii municipiilor din România au solicitat o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după ce în interiorul asociației a fost prezentat un studiu care demonstrează dezechilibre majore între alocările bugetare în administrația publică locală. De exemplu, un bucureștean beneficiază de peste 14 ori de mai multe fonduri din impozitul pe venit decât un vasluian.

„Din păcate, dezechilibrele din finanţele publice locale sunt foarte reale şi vizibile în multe zone ale ţării, motiv pentru care considerăm că este nevoie de o filosofie nouă pentru stoparea creșterii discrepanțelor. Aşa cum există un plafon pentru bugetul minim garantat, propunem şi introducerea unui plafon maxim (IVG/LOC) prin care vor dispărea o parte din inechităţile existente între zonele ţării După cum se vede şi în graficele anexate, IVG aferent municipiului Bucureşti valorează de 2,7 ori mai mult decât toate cele 8 judeţe din zona Moldovei la un loc. Doar Sectorul 1 din Capitală are un IVG aproape egal cu toată regiunea Moldovei”, se arată în studiul consultat de ȘTIRIPESURSE.RO.

De asemenea, cele mai bogate 50 de comune au ajuns să primească mai mulți bani decât cele mai sărace 2.062 de comune la un loc.

„Conform aceloraşi calcule, un bucureștean beneficiază de peste 14 ori de mai multe fonduri din IVG decât un vasluian. În acelaşi timp, trebuie avut în vedere, că beneficiarii acestor venituri nu au ajuns în această situaţie datorită unor politici publice locale eficiente și performante, ci vorbim despre nişte venituri conjuncturale care sunt cauzate de politicile centralizate. Dincolo de situația din București putem da aici exemplul oraşului Mioveni, cu fabrica Dacia / Renault, care a beneficiat de ajutor de stat, sau șirul comunelor din jurul marilor orașe. În momentul de faţă s-a ajuns ca cele mai bogate 50 de comune să aibă un IVG cât cele mai sărace 2.062 de comune la un loc”, spune cercetarea.

O propunere este introducerea unui plafon maxim de venituri din impozitul pe venit.

„În acelaşi timp, ca un paradox, acolo unde veniturile cetățenilor sunt mari, taxele și impozitele locale sunt mici, deci viața este mai ieftină. Având în vedere toate aceste aspecte, propunem introducerea unui plafon maxim de 2.000 de lei/IVG pentru sectoarele Capitalei, 1.600 de lei/IVG pentru municipii, 1.500 de lei/IVG pentru oraşe şi 1.400 de lei/IVG pentru comune. La ora actuală există 96 de UAT-uri care depăşesc aceste plafoane cu suma de 4,8 miliarde lei, cu mult peste suma necesară pentru completarea bugetelor locale a 2.505 UAT-uri până la bugetul minim garantat (3,3 miliarde lei)”, se arată în document.

Alertă. Guvernul Dăncilă în pericol. Cutremur în primării. Viorica Dăncilă fuge de răspundere. Document 1 Alertă. Guvernul Dăncilă în pericol. Cutremur în primării. Viorica Dăncilă fuge de răspundere. Document 2

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.