Alertă. Guvernul a rămas fără bani de salarii și pensii. România este în criză economică. ”E un război împotriva românilor” 1
Ultima Ora Economic

Alertă. Guvernul a rămas fără bani de salarii și pensii. România este în criză economică. ”E un război împotriva românilor”

Statul a rămas fără bani de pensii și salarii, de la bănci nu mai reușește să se împrumute și a apelat la rezervă de lichiditate din Trezorerie. Bani ce erau însă meniți să asigure finanțarea țării pentru câteva luni, în cazuri excepționale.

Astfel, România se îndreaptă către o criză economică generată de actualul guvern, este concluzia trasă de consultantul fiscal Gabriel Biriș. Prim măsurile adoptate în ultima vreme, mai ales prin cele prevăzute în ordonanță de urgență 114, Executivul a început un război împotriva României, mai avertizează el.În luna ianuarie, Ministerul de Finanțe a organizat șapte licitații de titluri de stat, prin care a încercat să se împrumute de la bănci și investitori, însă la niciuna dintre ele nu a reușit să atragă banii de care are nevoie.La ultima licitație, care a avut loc luni, statul a vrut să atragă 400 de milioane de lei, dar nu a reușit să ia nici măcar un ban. Motivul? Dobânzile mari cerute.Băncile sunt nevoite să ceară statului dobânzi mai mari.

Consultantul fiscal Gabriel Biriș a declarat pentru Ziare.com că, pentru a nu avea pierderi foarte mari după „taxa pe lăcomie” impusă de Guvern, băncile sunt nevoite să introducă această taxa în dobânzile cerute statului la împrumut.”Băncile au și ele un cost.

Când te uiți la activele bancare și te uiți la veniturile pe care aceste active le generează, trebuie să te uiți și la costurile pe care activele acestea le generează. Fie că sunt dobânzi la depozite, fie că sunt dobânzi plătite de bănci la liniile de finanțare atrase de pe piață interbancară, adică ROBOR-ul, sau de la băncile mama sau de pe piețele internaționale, îți dai seama că taxa această dacă nu o includ în dobânda pe care o cer Ministerului de Finanțe ies pe minus.

Și ele sunt companii care trebuie să facă profit pentru acționari. Și, mai mult, trebuie să facă profit și că să fiu eu, deponent, sigur că nu îmi mănâncă banii mei”, ne-a declarat Gabriel Biriș.Nu mai sunt bani de pensii și salarii. Ne așteaptă o criză economică!

Guvernul avea nevoie de acești bani pentru că nu mai are cu ce să plătească pensiile și salariile, avertizează consultantul fiscal. Totodată, mai sunt și credite care se apropie de scadență și trebuie achitate.

Statul are nevoie de bani că să plătească pensii, salarii, să finanțeze deficitul,pentru că nu colectează cât cheltuiește. Mai sunt și rostogoliri de credite. Pe termen scurt~, ei așa fac, pentru că nu au bani să le dea înapoi. Ei au nevoie de bani suplimentari”, ne-a declarat Gabriel Biriș.După ce planul de a se împrumută la bănci a eșuat, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a spus că a dat dispoziție să nu se mai împrumute în piață și să se apeleze la rezervă din Trezorerie, unde există bani suficienți pentru șase luni.Acești bani sunt însă destinați pentru finanțarea țării în cazuri excepționale, iar prin decizia luată de Teodorovici a fost generată o criză economică, subliniază Gabriel Biriș.”Tocmai a generat o criză. Eu nu cred că banii din rezervă ajung 6 luni, s-a cam bâlbâit Teodorovici. Cred că sunt vreo 3 luni. Dar eu mă întreb: termină buffer-ul și rămân fără bani. Și se duc la bănci cu mâna întinsă, în genunchi. Cât o să coste atunci?

Care sunt riscurile? O criză economică. Ați văzut cât au crescut costurile cu dobânzile la Ministerul Finanțelor anul trecut. În momentul în care creșterea noastră economică este clar din consum, în momentul în care noi nu am investit nimic în infrastructură, în momentul în care avem și o criză uriașă cu forță de muncă, care devine din ce în ce mai gravă, la ce să ne așteptăm oare? Ne paște o criză”, avertizează Gabriel Biriș.Este un război împotriva RomânieiPână acum, programul de guvernare a fost respectat doar în ceea ce privește măririle de salarii și pensii, Executivul sperând astfel că oamenii vor trece mai ușor peste campania anti-justiție, mai spune consultantul fiscal.

Problema este însă că nu s-a făcut nimic pe partea de investiții, iar economia merge din ce în ce mai prost. Mai rău este că, în momentul în care statul va încerca să se împrumute de pe piețele externe, costurile vor fi mai mari.”Dacă va uitați pe programul de guvernare celebru, pe care îl vântură pe toate canalele, au făcut aproape tot din ce au promis pe partea de dat. Nu au făcut nimic pe partea de investiții. Pe partea de investiții nu s-a întâmplat nimic, dar de dat creșteri de pensii și salarii au fost foarte buni.Pentru că Guvernul a continuat campania în speranța că va cumpără bunăvoința poporului că să tolereze ceea ce fac cu Justiția. Exact asta s-a întâmplat. Iar acum ce facem? Nu mai luăm bani de la bănci. Și când o să ieșim afară să ne împrumutăm, cum o să fie? Pe piețele internaționale se pot împrumută doar în valută, iar costurile sunt mai mari de trei ori decât pentru Polonia, de exemplu. Pentru că ei au o economie funcțională, ei au rating BB+, noi suntem aproape de junk”, afirmă Gabriel Biriș.Practic, atrage atenția consultantul fiscal, Guvernul a călcat totul în picioare, atacă întreagă economie și duce un război împotriva României.

Au călcat totul în picioare. Uitați-va și la celelalte măsuri din ordonanță 114. Este un atac foarte coerent împotriva economiei românești. Au lovit în producția de gaz. Întâi în cea offshore. Noi stăm și ne certăm pe gazul de pe fundul Marii Negre, pentru care că să îl scoată cineva trebuie să bage miliarde de lei în investiții, pe care nu le bagă pentru că ne-am călcat în picioare clauză de stabilitate.Am nenorocit și producția locală, pentru că am pus preț maxim, dar am pus la producători, nu la traderi, că șmecherii lor să poată lua ieftin de la Romgaz și să vândă scump pe piață, pentru că gazul rusesc e mai scump. Au lovit în tot lanțul de electricitate. Îi vor pune pe cei care nu au resurse în faliment, o să rămână câțiva mari, va crește prețul și mai mult. Au lovit băncile, au lovit bursă, lovesc bugetul. Este un război împotriva României„, conchide Gabriel Biriș.

Alertă. Guvernul a rămas fără bani de salarii și pensii. România este în criză economică. ”E un război împotriva românilor” 2

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.