ALERTĂ. Firea este Terminată. Ajunge pe mâna judecătorilor. Dosar penal 1
Ultima Ora Breaking News Sănătate Social

ALERTĂ. Firea este Terminată. Ajunge pe mâna judecătorilor. Dosar penal

Primăria Municipiului București, ccondusă de Gabriela Firea a fost dată în judecată din cauza poluării, de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Municipalitatea fiind acuzată că planurilor de calitate a aerului pentru regiunea Capitalei nu respectă legea.

Conform unei analize Ecopolis, aproape toate măsurile propuse în Planul Integrat privind Calitatea Aerului (PICA) nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice.

„Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conținutul Planului nu își atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătățească PICA pentru a îndeplini cerințele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa. Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanți. Limitele pentru PM10 și NO2 au intrat în vigoare în 2005 și 2010, respectiv, dar au fost apoi depășite în mod constant în România. În ciuda acestui fapt, Guvernul Român și autoritățile locale nu au reușit să adopte măsuri adecvate pentru protejarea sănătății cetățenilor. Depășirile se înregistrează la particule (PM10 și PM2,5) și dioxid de azot (NO2), ambele fiind dăunătoare sănătății umane”, arată un comunicat al organizației non-guvernamentale.

Potrivit sursei citate, cea mai gravă poluare a aerului pe termen lung este cauzată de particulele de praf în suspensie, PM10 (particule discrete cu diametrul de 10 microni). Cele mai multe emisii de PM10 se înregistrează în regiunea Bucureștiului – una dintre cele mai poluate zone din Uniunea Europeană.

„Statul Român are obligația de a-și proteja cetățenii. Această obligație a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureștiului, iar locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă și independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din București, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acțiunea în instanță”, a declarat directorul executiv Ecopolis, Oana Neneciu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.