Șoc pentru Dragnea. A fost huiduit la Congresul Socialiștilor de la Madrid. ”Afară cu corupții. Nu vrem corupți în PES și S@D”. VIDEO
Ultima Ora Politic

ALERTĂ. DEZVĂLUIREA CARE-I DĂ DECISIVA LUI DRAGNEA. PSD poate fi Dizolvat

ALERTĂ. DEZVĂLUIREA CARE-I DĂ DECISIVA LUI DRAGNEA. PSD poate fi Dizolvat

Jurnalistul Moise Guran consideră că Dragnea a „trecut linia roșie” prin presiunile publice pe care le face la adresa lui Tudorel Toader pentru a face „demersuri” în sensul schimbării completului sau de judecată. „PSD încalcă suveranitatea României, exercitând-o în interesul unei persoane, Liviu Dragnea, și al unui grup condus de acesta”, spune Guran, afirmând că acesta este un motiv pentru dizolvarea PSD.

 

Constituția României proclamă dreptul poporului român de a-și exercită suveranitatea printr-o majoritate parlamentară reprezentativă care să-i facă legi, dar interzice unei persoane sau unui grup (fie el și constituind o majoritate parlamentară) să exercite majoritatea (să facă legi) pentru sine, în interesul propriu al unei persoane sau al grupului respectiv.

Bun, păi și de la OUG 13 încoace PSD-ul a mai făcut și altceva decât să legifereze în interesul unui grup aflat la vârful acestui partid? Probabil că nu, dar în ultimele zile nici nu se mai ascund, iar declarațiile și acțiunile acestui partid sunt fățișe. De exemplu Liviu Dragnea mărturisea acum două zile că i-a cerut ministrului Justiției “un demers prin Guvern”, adică o ordonanță de urgență, care să oblige Înalta Curte să desemneze alt complet de judecată care să-i judece apelul. O acțiune concretă de legiferare în interes propriu, personal, foarte personal.

Desigur, toate acestea se adaugă declarațiilor deschise despre intenția de a amnistia sau de a dezincrimina fapte penale cercetate sau deja condamnate, la care se adaugă un război pe față, fără jenă, cu parchetele, cu procurorii, cu Înalta Curte. Beneficiarii primi ai acestor acte de legiferare (exercitarea suveranității) sunt tot ei, lideri mai mici sau mai mari ai PSD. Concomitent este tăiat bugetul Ministerului Public în paralel cu modificarea statutului magistraților, pentru a-i forță pe aceștia să plece din sistem, să lase dosarele.

Așadar PSD încalcă suveranitatea României, exercitând-o în interesul unei persoane, Liviu Dragnea, și al unui grup condus de acesta. Ce e de făcut?

Păi să mergem la legea partidelor politice și să citim așa:

Dar mai exact ce anume nu au voie să facă partidele politice? Pentru care fapte de încălcare a Constituției pot fi trecute în afară legii? Să citim Articolul 40 alin. (2) din Constituție.

Așadar prin activitatea să de a legifera în interesul unei persoane sau al unui grup, PSD încalcă suveranitatea României (prin exercitarea în nume propriu), activitate interzisă explicit de Articolul 40 din Constituție și sancționată de Legea partidelor politice prin interzicerea partidului respectiv.

M-am uitat și pe jurisprudența CEDO și am constat că judecătorii europeni, deși se opun de regulă dizolvării unor partide politice, n-au avut nimic împotriva unei astfel de acțiuni atunci când partidele respective au adus în mod concret atingere democrației. CEDO a admis dizolvarea unui partid ce avea legături cu ETA, în Spania, a unei asociații parapolitice care voia exterminarea țiganilor, în Ungaria și a respins plângerea NPD, partid nazist german, căruia autoritățile nu i-au permis deschiderea unui cont bancar și nici înscrierea reprezentanților în alegeri. Cu un partid al hoților, care, ajuns la putere, schimbă legile în favoarea membrilor săi, nu s-a mai confruntat. De fapt, în niciunul dintre cazuri nu era vorba de un partid aflat la putere.

Acum, interzicerea unui partid este un gest extrem, de nedorit, în urmă căruia democrația rămâne oricum șubredă. Dar acesta este un mecanism de protecție instituit chiar de Constituție. Pur și simplu, trei naufragiați pe o barcă nu-l pot mânca pe al patrulea. Politică penală are limite constituționale. Infractorii au drepturi, dar și ceilalți, neifractorii, au, iar aceștia din urmă se bucură de protecția generală a persoanelor și averilor, menționată la Articolul 18 din Constituție. Democrația înseamnă dialog, dezbatere, respectarea drepturilor fundamentale și, bineînțeles, respectarea Constituției și a legilor. Nu schimbarea lor de către infractori ajunși în fruntea unui grup majoritar”, a scris Guran pe moise.ro.

IATĂ DECLARAȚIA LUI DRAGNEA

„Vor să mă bage la pușcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. (…) I-am transmis domnului ministru Toader, i-am vorbit despre acest subiect și l-am rugat să se gândească dacă nu cumva dumnealui, pentru că este totuși un specialist în genul asta de spețe, dacă nu cumva dumnealui, prin Guvern, poate să facă acest demers”, a declarat Dragnea, duminică, într-o emisiune la Antena 3.

Moise Guran afirmă că această declarație arăt intenția clară a PSD de a legifera în „interesul unei persoane”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.