Alertă. Apă îmbuteliată, retrasă de pe piață. ANPC atenționează: poate fi otrăvitoare! 1
Sancțiuni de peste 1 milion de lei de la Protecția Consumatorilor. Ce au găsit în sucuri
Ultima Ora Politic Sănătate Social

Alertă. Apă îmbuteliată, retrasă de pe piață. ANPC atenționează: poate fi otrăvitoare!

ANPC a efectuat acțiuni de control la unități de distribuție-depozitare și comercializare a apelor minerale din București și Ilfov. Au fost date amenzi de 35.000 de lei, iar verificările continuă. În urma controalelor, le este atrasă atenția consumatorilor cu privire la mai multe aspecte de pe etichetă. 

Verificările continuă, după cum anunță ANPC. Printre nereguli, ANPC enumeră: depozitarea băuturilor la temperaturi mai mari de 40 de grade, chiar de 48-50 de grade Celsius, în depozite, depozitarea direct în soare, la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Temperaturi ridicate au fost constatate și-n mașinile care distribuiau apa minerală, fiind prevăzute doar cu o prelată impermeabilă. Au fost retrași 57.000 de litri de ape minerale naturale și băuturi răcoritoare, în valoare de 231.000 de lei.

ANPC atrage atenția consumatorilor să fie atenți la modul de prezenta a ambalajului și să acorde atenția condițiilor de depozitare, atât în magazin, cât și la domiciliu, când producătorul impune condiții în acest sen.

Totodată, ANPC transmite că este necesar să citim înscrisurile de pe etichete și să fim atenția la:

– gradul de mineralizare (înscris pe etichetă, în cazul apelor minerale naturale sub forma reziduului sec total), în special atunci când există restricţii medicale sau suferiţi de anumite boli;

– nu confundaţi termenii „minerală” cu „carbogazosă”; în general, apele minerale naturale au un conţinut de săruri minerale diferit de cel al apei potabile din reţea;

– aveţi în vedere faptul că apele cu conţinut de dioxid de carbon au un pH mai mic (aciditate sporită);

– aveţi în vedere că apele cu un conţinut de fluor mai mare de 1,5 mg/l nu sunt recomandate consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani;

– ţineţi seama de faptul că numai apa necarbogazoasă (plată) şi cu o mineralizare de maximum 500 mg/l („oligominerală” sau „slab mineralizată”) poate fi folosită la prepararea hranei sugarilor.

ANPC mai transmite să refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită și să acordati o atenție deosebită când cumpărați sucuri, nectaruri din fructe și băuturi răcoritoare asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanșeității recipientelor; în cazul în care ambalajul este bombat însemnă că a început procesul de fermentare.  În cazul sucurilor si nectarurilor din fructe, odată deschise ambalajele, implică consumul lor într-un timp relativ scurt, iar ambalajele deschise vor fi păstrare în condiții de refrigerare (în frigider, nu în congelator).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.