rezultate exit poll
Ultima Ora Politic

Alegerile prezidenţiale din Ucraina- subiect de interes direct pentru România

Duminică, 21 aprilie, a avut loc turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, un rezultat care ne interesează în mod direct.

Vladimir Zelenski a câştigat alegerile cu cel mai mare procent din istoria post-sovietică, cu 73% din voturi.

Este un rezultat neobişnuit, dacă luăm în considerare realizările excepţionale ale fostului preşedinte Petro Poroşenko.

În 2014, când a câştigat Poroşenko alegerile prezidenţiale, Ucraina era o ţară aflată în război, cu peninsula Crimeea anexată ilegal de Rusia, cu lupte în estul ţării, cu o economie aproape de colaps, o armată dezorganizată şi un viitor incert. În mandatul său, a reuşit să obţină sprijinul cancelariilor occidentale, să reconstruiască armata, să reconstruiască economia ţării, cu ajutorul instituţiilor financiare internaţionale, FMI şi Banca Mondială. De asemenea, în mandatul lui a fost semnat Acordul de Asociere cu UE şi a fost implementat un regim fără vize pentru cetăţenii ucrainieni.

Cum putem explica victoria zdrobitoare a lui Zelenski în aceste condiţii?

Poroşenko a făcut câteva greşeli majore în mandatul său, prin promovarea unui naţionalism dus mult prea departe, prin eliminarea brutală a învăţământului în limbile minorităţilor. Inclusiv minoritatea română a fost afectată de Legea educaţiei, prin care este restrâns dreptul la învăţământ în limba maternă. Sigur, acţiunea a fost îndreptată împotriva minorităţii ruse, dar vorbitorii de rusă reprezintă aproximativ 30% din populaţie în Ucraina.

De asemenea, Poroşenko a tolerat persoane din anturajul său care erau acuzate de fapte de corupţie, aspect care a îndepărtat o bună parte din electorat.

Nu în ultimul rând, a fost ales un candidat fără experienţă politică, un actor de comedie care s-a prezentat drept un om din popor, simplu şi care a folosit mijloacele moderne de transmitere a mesajului. Acest tip de candidat a prins în special la electoratul tânăr, pro-european, care îşi doreşte feţe noi pe scena politică.

Lecţia rezultatelor din Ucraina ar trebui să fie un avertisment pentru toţi politicienii, indiferent de ţara în care sunt. Candidaţii anti-sistem câştigă din ce în ce mai mult teren, iar asta poate afecta grav atât funcţionarea Uniunii Europene, cât şi viitorul statelor în care câştigă alegerile. Cu toate hibele lor, politicienii tradiţionali sunt previzibili şi îşi expun în mod coerent viziunea politică, pe când cei anti-sistem nu au formulate astfel de viziuni şi sunt imprevizibili.

Consider totuşi că pentru România şi pentru minoritatea română din Ucraina, victoria lui Zelenski poate reprezenta o fereastră de oportunitate.

Minoritatea română are şansa de a obţine drepturi mai extinse, inclusiv prin modificarea Legii educaţiei, astfel încât să fie reintrodus învăţământul în limba maternă.

Mai mult, cred că Ucraina îşi va continua drumul pro-european, singurul care îi poate garanta un viitor prosper pentru cetăţenii săi.

Având în vedere aceste aspecte, sper ca diplomaţia românească să-şi intensifice eforturile pentru revigorarea şi intensificarea relaţiilor bilaterale cu Ucraina.

Nu trebuie să uităm că avem interese majore cu privire la situaţia din Ucraina, atât din punct de vedere al integrităţii teritoriale şi a drumului pro-european, cât şi din perspectiva protejării drepturilor minorităţii române, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Mirela Furtună.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.