Uluitor. Jumătate din europeni cred că UE va mai rezista maxim 20 de ani
Ultima Ora Politic

ALDE sare la gâtul Uniunii Europene. Activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul României este ”un instrument de șantaj politic”

ALDE sare la gâtul Uniunii Europene. Activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul României este ”un instrument de șantaj politic”

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, joi, pentru Mediafax, că nu există ”riscul imediat” să se activeze articolul 7 din Tratatul UE în cazul României, pe modelul Ungariei, precizând că ”fluturarea” acestei teorii este doar ”un intrument de șantaj politic asupra României”.

ALDE sare la gâtul Uniunii Europene. Activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul României este ”un instrument de șantaj politic” 1

”Probabil că niște capete înfierbântate, cele care promovează această abordare sunt cele din Partidul Popular European, intenționează să facă acest lucru, dar articolul 7 din Tratat este foarte clar, prevede o procedură și o regulă de vot – Consiliul trebuie să hotărască cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi existența unui risc de încălcare gravă a valorilor prevăzute în art. 2 din Tratat, se audiază statul membru, se analizează toate aceste date și apoi se decide. Pentru Ungaria procedura a durat aproape șapte ani. Nu există un risc imediat, de aceea spun că această fluturare a posibilei activări a articolului 7 este un intrument de șantaj politic asupra României la care actuala coaliție de guvernare nu va ceda”, a declarat  europarlamentarul ALDE Norica Nicolai.

Eurodeputatul Cristian Preda, membru al grupului PPE din Parlamentul Europeana declarat la RFI că țara noastră riscă sancțiuni după modelul ungar.

Discuţia din prima sesiune din octombrie despre situaţia din România este decisivă. Dacă Guvernul de la Bucureşti doreşte să meargă pe drumul pe care a apucat-o, sunt convins că se va ajunge la acelaşi tip de mecanism aplicat Poloniei şi de acum Ungariei, indiferent că procedura va fi iniţiată de Comisie sau de Parlament”, a declarat Cristian Preda, la RFI.

Preda avertizează că România riscă să se confrunte cu activarea articolului 7 din Tratatul UE, pe model ungar şi polonez: „Eu am încercat să avertizez acum câteva luni că asta se va întâmpla. Am fost tratat de trădător de ţară. Semnalul meu era un semnal de alarmă”.

În opinia sa, „e important ca în sesiunea de la începutul lunii octombrie, premierul României să vină în PE şi să explice ce face Guvernul României pentru a se întoarce la statul de drept, pentru a se întoarce la domnia legii, pentru că toată lumea a văzut, în ultimele luni, mai ales, că deriva statului de drept este una care afectează de acum direct cetăţenii şi pe unii îi afectează, ca să zic aşa, la modul fizic”.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a anunțat, joi, că Parlamentul European va adopta o rezoluție despre situația protestelor din 10 august din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.