Exclusiv. Au mințit bătrânii. PSD nu a indexat pensiile doi ani la rând, în mod ilegal. Cazul se află la Curtea Constituțională
Ultima Ora Politic

ALDE aruncă vina pe Iohannis pentru blocarea bugetului. Apel de ultim moment pentru Președinte

Deputatul Daniel Olteanu (ALDE), apel către președintele Iohannis꞉ ”Prin gestul dumneavoastră de a nu promulga bugetul, ați blocat cele mai mari fonduri alocate Moldovei și Vasluiului în ultimii 25 ani!”

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputaților a lansat un apel către președintele Klaus Iohannis pentru ca acesta să aleagă alte modalități de a-și duce lupta politică, nu blocarea bugetului și a investițiilor. Conform lui Olteanu, gestul politic pe care l-a făcut Iohannis prin nepromulgarea Legii bugetului e un «motiv de tristețe și îngrijorare», deoarece amână și mai mult investițiile în mari proiecte de infrastructură din Moldova și județul Vaslui. Deputatul ALDE susține că atitudinea șefului statului este una inexplicabilă față de locuitorii din stânga Siretului, cu atȃt mai mult cu cȃt bugetul pe 2019 este cel mai bun din ultimii 25 ani, raportat la sumele prevăzute pentru proiectele Moldovei, la nivel de documentații și execuție, inclusiv pentru Autostrada Tișița – Albița.

În cadrul unei declarații în plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a subliniat că, în condițiile în care proiectele de buget din ani anteriori nu au făcut decȃt să adȃncească dezechilibrele regionale și nu au fost contestate, responsabilitatea președintelui Iohannis era să vegheze la execuția Legii bugetului pe 2019, nu blocarea ei. Aceasta, afirmă deputatul ALDE, ar fi fost o «reparație morală» pentru anii în care Moldova și Vasluiul au contribuit la dezvoltarea altor regiuni, fără să existe pe harta alocărilor pentru mari proiecte de infrastructură. Olteanu i-a solicitat șefului statului să nu se transforme în adversarul locuitorilor din cea mai săracă regiune a țării, cărora, prin refuzul de a promulga bugetul, le-a pus o piedică în plus în calea unui trai mai bun.

«Nepromulgarea bugetului de către domnul președinte Iohannis, prilej de exaltare pentru unii, e un motiv de tristețe și îngrijorare. Avem acest ghinion în Moldova, în Vaslui, ca tocmai bugetul care ne pune pe harta marilor investiții în infrastructură să fie contestat și amânat de la promulgare.

În 25 ani, fiecare proiect de buget ar fi trebuit contestat, dacă oamenii politici erau cu adevărat responsabili în ceea ce privește modul în care cea mai săracă regiune a țării a fost sărăcită și mai mult, cu fiecare an. Nu s-a întâmplat, majoritățile, minoritățile și președinții au acceptat senin că săracii trebuie să devină și mai săraci.

Nici acum nu ni s-a dat foarte mult în termeni financiari, dar ni s-a dat aproape tot ce se putea, luând în considerare realitatea din teren. Avem, în acest buget, sumele necesare la nivel de documentații și execuție pentru proiectele Moldovei, între care, după 21 ani, apare o investiție uitată: autostrada spre cel mai important punct de trecere a frontierei de est, Albița, aflată pe un coridor european.

Tocmai pentru că am votat în trecut împotriva bugetelor care au exclus Moldova și Vasluiul, și am protestat vehement, prin toate mijloacele, când a fost cazul, sunt acum un susținător necondiționat al bugetului pe 2019.», a declarat Daniel Olteanu. Acesta a menționat că prioritatea șefului statului ar fi trebuit să fie respectarea, și nu refuzul proiectului de buget prin care Moldova și județul Vaslui există, pentru prima dată după zeci de ani, pe harta marilor investiții în infrastructură.

Ultimul adversar de care au nevoie locuitorii din cea mai săracă regiune a țării e un președinte care să blocheze investițiile în această zonă

«Nu o să mă refer la faptul că nepromulgarea bugetului de către domnul președinte amână plata alocațiilor majorate către milioane de copii, ci vreau să-i transmit domnului președinte Iohannis că așteptam din partea domniei-sale o luare de poziție la fel de vehementă în trecut, atunci când Moldova nu exista în bugetele pe care le promulga cu lejeritate. Eu votam împotrivă, iar domnia-sa era de acord cu acele alocări care luau de la săraci și dădeau la bogați, căci asta s-a întâmplat. M-aș fi așteptat, ca o reparație morală măcar față de ultimii doi ani, în care Moldova și Vasluiul doar au contribuit, fără să existe pe harta alocărilor pentru mari proiecte de infrastructură, ca domnul președinte să conteste măcar verbal acele bugete care adânceau dezechilibrele, așa cum le-am contestat și eu, și alții.

Mai mult decât justificările domniei-sale, mă întristează retorica electorală în care le îmbracă, în condițiile în care era momentul ca domnul președinte să facă o prioritate din atenția sa față de respectarea proiectului de buget. Aș fi vrut să vină la jumătatea anului și să critice dacă fondurile alocate Moldovei și Vasluiului ar fi fost neconsumate, da, atunci îl simțeam cuplat și la realitatea din stânga Siretului care, vă asigur, e cu totul alta față de cea de la Palatul Cotroceni.

Domnul președinte nu a făcut decât să amâne și mai mult momentul în care ne vom putea bucura în Moldova de investițiile în mari proiecte de infrastructură. Ultimul adversar de care au nevoie locuitorii din cea mai săracă regiune a țării e un președinte care, prin gesturile sale politice, să fie o piedică în plus în calea speranței lor la un trai mai bun.

Vă rog, domnule președinte, să luați în considerare aceste lucruri, fie și pentru faptul că nu puteți ignora o realitate: Sibiul are autostradă și datorită contribuțiilor vasluienilor, nu Vasluiul datorită contribuției dumneavoastră. Nu vrem recunoștință, dar nici piedici, dacă nu cerem prea mult.», a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.