Agentul Românie la CEDO demisionează. I-a ținut partea lui Dragnea împotriva țării noastre 1
Ultima Ora Politic

Agentul Românie la CEDO demisionează. I-a ținut partea lui Dragnea împotriva țării noastre

Agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu, a demisionat din funcție, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

DNA a deschis dosar penal după ce presa a arătat că agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, face apărări în defavoarea statului român și în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat la Strasbourg de fostul lider PSD. Dragnea a solicitat CEDO să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumul în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Jurnaliștii de la Hotnews au studiat dosarul de la CEDO și au constatat că agentul României a formulat argumente în defavoarea statul român și în favoarea fostului lider PSD. Aceasta după ce Catrinel Brumar, fostul agent CEDO, a fost schimbat cu Viorel Mocanu, un avocat care i-a reprezentat pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, dar și pe Oana Zăvoranu și Florin Salam.

Potrivit Hotnews, avocatul lui Dragnea în procesul de la Strasbourg, irlandezul Bernard O’Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect.

Luna trecută, procuroarea Adina Florea de la Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție (SIIJ) a solicitat de la DNA, prin ridicare de înscrisuri, toate documentele din dosarul care îl privește pe Viorel Mocanu, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Solicitarea a fost făcută marți, 23 iulie, după ce cu o zi înainte, luni, 22 iulie, Viorel Mocanu a fost prezent la sediul SIIJ, unde a formulat o plângere pe motiv că ar fi abuzat de DNA. Potrivit acelorași surse, Adina Florea a cerut de la DNA procesul-verbal de sesizare din oficiu și înscrisurile în original solicitate de procurorii anticorupție de la agentul guvernamental, privind cauza Dragnea vs Romania. Potrivit surselor G4media, joi, 25 iulie, DNA a predat în original SIIJ documentele solicitate.

Viorel Mocanu a fost numit în februarie în funcţia de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu rang de director general, printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă.

La momentul numirii, Mocanu era consilier onorifc al ministrului Sănătății pe relații externe, funcție în care a fost numit în octombrie 2018.

Anterior, Mocanu a fost avocatul unor inculpați precum Sorin Oprescu, Rovana Plumb (dosarul Belina), Oana Zăvoranu sau Florin Salam.

El a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, iar în prezent este doctorand la Universitatea ”Valahia” din Târgoviște.

Unul dintre primele dosare pe care Viorel Mocanu a trebuit să le gestioneze, pe lângă cel al lui Liviu Dragnea împotriva României, a fost plângerea la CEDO a Laurei Codruța Kovesi, care a atacat decizia de revocare din funcţia de şef al DNA. În sesizare, Kovesi a susținut că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituțional soluționat la CCR, că instanța constituțională a hotărât revocarea sa, dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra. Fosta șefă a DNA a mai arătat că decizia CCR nu a putut fi contestată și că, în consecință, nu i-au fost respectate garanțiile unui proces echitabil.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.