DOCUMENT. Adina Florea nu mai are șanse. Lovitura cruntă vine de la Bruxelles. Ce se întâmplă în justiție 1
Ultima Ora Justiție Politic

DOCUMENT. Adina Florea nu mai are șanse. Lovitura cruntă vine de la Bruxelles. Ce se întâmplă în justiție

Partidul lui Dacian Cioloș, PLUS, a pregătit un program politic, realizat de un grup de lucru intern, care cuprinde măsurile care trebuie luate în cazul în care partidul ajunge la guvernare.

Conform documentului, PLUS vrea desființarea Secției Speciale, abrogarea OUG 114, o reformă constituțională, reducerea numărului de parlamentari și modificarea modului de desemnare a judecătorilor CCR. 

În documentul realizat de Comisia Națională de Politici și Programe din PLUS este menționat că măsurile sunt „punctul de plecare în pregătirea unei guvernări participative pentru perioada 2021 – 2024”.

Conform documentului, PLUS dorește să construiască o guvernare participativă: întreaga societate trebuie să se coaguleze în jurul unor reforme de reașezare a statului pe fundamente solide, cu idei și viziune din parteacetățenilor, prin consultări ample și dezbateri publice.

https://newsteam.ro/

Măsurile urgente propuse de partidul lui Dacian Cioloș

reforma constituțională care prevede două modalități noi de dizolvare a Parlamentului: 1) în cazul în care Parlamentul aprobă referendumul de demitere a președintului, iar la votul cetățenilor, referendumul este respins; 2)în situația adoptării unei moțiuni de cenzură și ca urmare a consultării liderilor grupurilor parlamentare.

PLUS propunere reducerea numărului de parlamentari, modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR și Avocatul Poporului, vot uninominal în două tururi pentru primari și președinți de Consiliu Județean și creșterea numărului de deputați și senatori pentru Diaspora.

reforma administrației: un guvern mai suplu, auditarea externă a tuturor agențiilor guvernamentale și a structurilor din subordinea și coordonarea administrației publice centrale, Demararea urgentă a proceselor de transparentizare, de simplificare și debirocratizare și de digitalizare a serviciilor publice.

reforma Justiției: revenirea de urgență asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la CodulPenal, Codul de Procedură Penală și Legile Justiției, incluzând desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, actualmente un instrument politic de intimidare a 12 magistraților, și reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA și DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic.

Educație: intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționează în spații neconforme din punctde vedere sanitar sau al siguranței la incendiu si cutremur (peste 3.000 de unități școlare inventariate și expertizate de Banca Mondială care se află în această situație); suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului în siguranță pentru toți elevii aflați la distanță de unitățile de învățământ; depolitizarea educației; creșterea calității actului pedagogic prin demararea unui program național de formare continuă a cadrelor didactice pentru învățământul preuniversitar prin pregătirea a peste 10 000 de formatori.

Sănătate: inventarierea urgentă a unităților medicale care funcționează în condiții insalubre și demararea procedurilor de achiziții pentru renovarea lor; Finalizarea celor 3 spitale regionale (Cluj, Iași, Craiova) a căror pregătire alături de Banca Europeană de Investiții a fost demarată în 2016 și pregătirea construirii unui spital regional în București; asigurarea de urgență a disponibilității tuturor medicamentelor esențiale.

Social: Realizarea registrului copiilor în situație de risc; extinderea programului-pilot lansat în 2016, masă caldă în școli; demararea unui program de interes național pentru gravide și nou-născuți; demararea de investiții pentru asigurarea infrastructurii critice de protecție și asistență socială.

Mediu: reactivarea instrumentelor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale; îmbunătățirea sistemului de prevenire și combatere a tăierilor ilegale prin integrarea activității poliției și jandarmeriei cu cel al gărzilor forestiere și control financiar-fiscal; asigurarea managementului eficient al ariilor natural protejate.

De asemenea, PLUS vrea să introducă măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice: acțiuni de adaptare la schimbări climatice în orașe: instalarea de suprafețe absorbante a noxelor, sisteme publice de sănătate axate pe prevenție. Adoptarea unui plan național pentru climă care să indice obiective climatice pentru 2030 și 2050, cu acordarea unui rol de coordonare premierului, vicepremierului sau cancelariei.

Energie: finalizarea gazoductului BRUA; interconectarea cu Republica Moldova; conexiunea BRUA cu Serbia; urgentarea proiectului AGRI primul proiect de transport al gazelor naturale lichefiate (GNL) al României

Abrogarea imediată a OUG 114/2018 și adoptarea de urgență a unui nou act normativ pentru asigurarea predictibilității pentru atragerea de investiții și dezvoltarea sectorului energetic prin continuarea liberalizării prețurilor, cu protecția adecvată a consumatorilor casnici vulnerabili.

Agricultură: controlul urgent al crizei pestei porcine; realizarea unui audit intern referitor la stadiul implementării Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații.

Politica Fiscal-Bugetară: Adoptarea de politici fiscale care să conducă la îmbunătățirea semnificativă a colectării impozitelor, în special reducerea gap-ului de TVA, prin: modernizarea legislației, administrare eficace; instituirea unui control strict al cheltuielilor bugetare; reforma ANAF; valorificarea superioară a activelor statului; maximizarea impactului fondurilor europene.

Politică externă: Demararea de demersuri diplomatice și de politică externă la nivel înalt care să valorifice rolulcrescut pe care România îl poate juca în construcția UE și în relația UE-SUA; Demararea de demersuri diplomatice pentru consolidarea parteneriatelor strategice ale României cu marile democrații și încheierea de noi parteneriate strategice; Stabilirea unui cadru strategic de cooperare cu Marea Britanie după Brexit, conform digi24.ro.

DOCUMENT

http://storage06transcoder.rcs-rds.ro/storage/2019/09/22/1116270_1116270_Plus_ACUM-2.pdf

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.