Doleanțele logopezilor clujeni prezentate la Guvern
Ultima Ora Politic

ACUZAȚII DURE pentru Guvernul Dăncilă. Îi sancționează pe primarii care derulează proiecte prin PNDL”

ACUZAȚII DURE pentru Guvernul Dăncilă. Îi sancționează pe primarii care derulează proiecte prin PNDL”

Deputatul PNL Claudiu Răcuci consideră că finanțarea din fonduri europene nerambursabile a proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală va crea blocaje majore și întârzieri foarte mari în implementarea proiectelor derulate de primării:

„Ieri a fost promulgată Legea nr.260/2018 pentru aprobarea O.U.G. nr. 30/2018, care la punctul 2 prevede ca proiectele nefinalizate care se derulează prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) ”pot face obiectul decontării din fonduri europene structurale și de investiții, în perioada de programare 2014 – 2020”.

Ce înseamnă acest lucru? Unu – înseamnă că Guvernele Dragnea le-au întins primarilor o capcană, punându-i să facă proiecte pentru care nu au fost prevăzuți suficienți bani în buget. Doi – înseamnă recunoașterea directă a incompetenței Guvernului de a atrage fondurile europene prin proiecte mari, elaborate de ministere și atunci încearcă să atragă banii europeni prin proiectele construite de primari. Trei – o astfel de soluție va genera un nou val de birocrație pentru primarii care au proiecte în derulare prin PNDL, căci toată sarcina raportării tehnice și financiare se va duce la nivelul beneficiarilor, adică la primării.

Din punctul meu de vedere, dacă la nivelul Comisiei Europene se va accepta acest lucru, ceea ce nu prea cred, Guvernul se va spăla pe mâini de angajamentul plății facturilor din PNDL, iar primarii vor fi împovărați cu tot felul de noi sarcini birocratice. Dacă oficialii de la Bruxelles vor respinge finanțarea PNDL prin fonduri europene, atunci mai mult ca sigur sutele de proiecte aflate în derulare vor fi abandonate, până va găsi Guvernul bani în bugetul național ciuruit. Cert este că în fiecare zi apar semnale tot mai clare că Guvernul Dăncilă a făcut praf bugetul național, iar acum îi îngroapă în datorii și proiecte abandonate exact pe primarii harnici!”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.