Începe nebunia! Gardienii din penitenciare ies în stradă. Toader le taie din salarii: nu mai sunt bani la buget
Ultima Ora Justiție Politic Social

ActiveWatch l-a făcut zob pe Toader. Ministrul trebuie să-și ceară scuze public

ActiveWatch a reacționat la decizia lui Tudorel Toader de a nu le mai acorda acreditarea jurnalistului Pro TV Ovidiu Oanță și jurnalistei Realitatea TV Ionela Arcanu.

Organizația solicită Ministerului să „transmită public scuze atât jurnaliștilor vizați, cât și justițiabililor”, după ce faptele Ministrului pot fi considerate ca fiind încălcări ale unor drepturi constituționale: dreptul la libera exprimare și dreptul la informație.

Articolul intitulat „Cum să-ți pui opinia publică în cap în doi pași. Metoda Tudorel Toader”prezintă etapele prin care ministrul a reușit să stârnească reacții în presă și în opinia publică.

Pasul 1 – Alege doi jurnaliști cu notorietate și refuză-le acreditarea

„Anunțul de retragere a acreditării jurnaliștilor Ovidiu Oanță (ProTV) și Ionela Arcanu (Realitatea TV) de către Ministerul Justiției, comunicat azi către cei doi jurnaliști, cuprinde toate ingredientele unei vendete provinciale. Ministrul are o istorie neagră în relația cu mass-media, conferințele de presă fiind transformate în declarații de presă, astfel încât ziariștii să nu mai poată interveni.

Ceea ce Ministrul a făcut azi reprezintă materializarea amenințărilor formulate la adresa jurnaliștilor la începutul lunii martie, când i-a avertizat pe cei prezenți la o informare de presă la bilanțul celor doi ani de mandat: ”Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi”.”,scrie ActiveWatch

Pasul 2 – Încurcă-te în pseudo-explicații și oferă lecții de conduită

„Ministrul Toader a declarat pentru Ziare.com și Hotnews.ro că ar fi revenit asupra deciziei, la cererea Primului Ministru, dar până la ora publicării acestui comunicat, nu fusese comunicată oficial anularea retragerii acreditării. Ministrul a comunicat pe pagina sa de Facebook și către presă că cei doi ar fi încălcat regulile de conduită, fără a preciza concret la ce se referă.”, completează organizația în articol.

Articolul ActiveWatch se încheie cu o observație și o solicitare:

„Reamintim Ministrului că astfel de întrebări, oricât de neplăcute ar fi, se circumscriu dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Așa cum retragerea acreditării nu poate fi făcută, conform legii, pentru “opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”, nu poate fi făcută nici pentru faptul că ziaristul adresează întrebări.

Practic, dintr-o lovitură, Ministrul Justiției a încălcat două articole din Constituție:Articolul 30 “Libertatea de exprimare” și Articolul 31 “Dreptul la informație”.

Prin aceste decizii discreționare și nefundamentate, Ministerul Justiției se îndepărtează de misiunea sa publică de garant al drepturilor și libertăților cetățenești. Solicităm Ministerului Justiției să transmită public scuze atât jurnaliștilor vizați, cât și justițiabililor.”

Reamintim că, în cursul zilei, Ovidiu Oanță (Pro TV) și Ionela Arcanu (Realitatea TV) au anunțat că Tudorel Toader nu le-a mai acordat acreditarea pe motivul unei încălcări de conduită, fără precizări concrete.

„Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă în conformitate cu art 18. alin 3. din Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public.”, a fost mesajul primit de jurnaliști.

Ce spune art 18?

„(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.