Acte de antisemitism în România
Ultima Ora Politic

Acte de antisemitism în România

Atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi, reprezintă una dintre cele mai abjecte acte posibile. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte? Răutatea, prostia, lipsa de educație? Ele reprezintă doar catalizatorul. Privesc fotografiile monumentelor distruse în Cimitirul Evreiesc din Huși și nu reușesc să îmi șterg din memorie ceea ce am văzut. Ura, în cea mai mizerabilă și absurdă formă este singura explicație pe care o întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie.

Reamintesc că această faptă constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi, potrivit art. 3 din Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului (Legea 157/2018). Dar, mai mult decât a fi o infracțiune, acest moment atroce și dureros în același timp este un atac la adresa tuturor evreilor și a demnității umane de bază.

De asemenea, am văzut că firma RoStar, sub acoperirea unui “concurs” desfășurat prin intermediul platformei Facebook, își promovează produsele prin asocierea cu imaginea lui Adolf Hitler, un criminal al istoriei, direct responsabil de asasinarea în masă a milioane de oameni. Răspunsul inițial al companiei a fost ridicol în cel mai bun caz, iar faptul că postările au fost șterse nu schimbă situația.

Imaginea ultimei perioade a fost completată de o societate din Prahova care și-a montat la intrare un panou cu mesajul “Munca te va elibera!”, același mesaj care apărea la intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz. O astfel de atitudine reprezintă în primul rând o umilință la adresa victimelor Holocaustului, oameni care au îndurat crime de nedescris și o suferință care nu poate fi înțeleasă niciodată.

Trivializarea unor simboluri și aruncarea în derizoriu a ceea ce reprezintă ele este un lucru grav, periculos. În special când printr-o astfel de atitudine se lasă impresia că ceea ce s-a întâmplat este acceptabil. În această atitudine poate fi găsit riscul major care, dacă nu este sancționat, se poate transforma în ceva înfiorător.

Pentru fiecare dintre aceste cazuri au fost formulate plângeri penale. Voi urmări în perioada următoare ca pietrele funerare care au fost distruse în Cimitirul Evreiesc din Huși să fie restaurate.

Împreună cu conducerea Federației Comunităților Evreiești din România – pagina oficială – am luat legătura cu autoritățile statului român și am solicitat implementarea măsurilor necesare în aceste cazuri. Vinovații trebuie să ajungă urgent în fața justiției pentru a fi pedepsiți.

Trebuie să existe limite care nu pot fi depășite, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul Silviu Vexler.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.