Marșul Aerul poluat ucide, o inițiativă de conștientizare a pericolului poluării și de prețuire a mediului înconjurător
Ultima Ora Politic

Acord provizoriu cu Parlamentul European. Ce se va întâmpla cu substanțele chimie periculoase

În declarația politică ,,Acordul provizoriu privind poluanții periculoși denotă o tendință pozitivă în ceea ce privește legislația europeană în domeniul politicii de mediu și o participarea activă a României în acest sens“, susținută miercuri, 13 martie,  deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu, face referire la acordul provizoriu european privind poluanții periculoși.

,,În urmă cu câteva zile, Președinția română la Consiliul UE a discutat un acord provizoriu cu Parlamentul European în ceea ce privește cadrul legislativ pentru substanțele chimice periculoase și cu grad ridicat de poluare. Întrucât substanțele periculoase au un impact negativ asupra mediului dar și a sănătății umane, încă din anul 2004 producția, utilizarea și comercializarea acestor substanțe au fost interzise progresiv. De asemenea, au fost promovate diverse proiecte de conștientizare și  informare publică și de sancționare a celor care încalcă normele europene și internaționale în acest sens“, arată deputatul social-democrat.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,La 19 februarie 2019, între reprezentanții Președinției române a Consiliului Uniunii Europene și ai Parlamentului European s-a ajuns la un acord cu privire la un nou cadru legislativ care să vină cu o actualizare a Regulamentului privind folosirea poluanților organici persistenți și a substanțelor periculoase, aspecte convenite și la nivelul ONU. Zilele trecute a fost aprobat acest acord, care practic va constitui un nou impuls în domeniul legislativ de mediu la nivel european și va contribui la protejarea populației și a mediului împotriva acestor produse chimice. O astfel de inițiativă este extrem de importantă pentru noi, mai ales în contextul în care ea se realizează în timpul deținerii Președinției Consiliului UE de către țara noastră, fapt care promovează România drept actor important în definirea noilor perspective la nivelul politicii europene în materie de mediu. Propunerea de reformare a Regulamentului privind poluanții organici persistenți a fost adoptată de către Comisia Europeană la 22 martie 2018, iar la finele anului trecut Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la regulament și a început negocierile cu Parlamentul European, care s-au închetat cu acordul încheiat la începutul acestei luni. Acordul creează o perspectivă de aliniere a regulamentului existent la cele mai recente modificări ale Convenției de la Stockholm, care prevede cadrul juridic global pentru eliminarea producerii, a utilizării, a importurilor și a exporturilor de poluanți organici persistenți. În plus, modificările legislative europene care vor avea loc la momentul când noul regulament va fi adoptat, vor conduce la mai multă transparență în domeniul aplicării politicilor de mediul, la o protecție sporită a cetățenilor în ceea ce privește utilizarea substanțelor chimice. Noile norme stipulează, de asemenea,  transferarea unor sarcini de la Comisia Europeană la Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) de la Helsinki, în scopul reducerii costurilor generale și a unei aplicabilități mai bune a normelor de mediu și pentru o utilizare mai eficace a expertizei științifice din acest domeniu“.

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,Prin acest acord, România poate deveni un actor important în gestionarea unor aspecte importante ale politicii europene și propunerea unor soluții vizionare pentru crearea unui progres legislativ în politica de mediu. Adoptarea și aplicarea noului regulamentul cu privire la substanțele chimice periculoase, după ce acesta va face obiectul verificării de către experții juriști din cadrul instituțiilor europene, poate reprezenta o soluție pentru protejarea eficace a mediului înconjurător și reducerea, respectiv eliminarea producției substanțelor cu risc ridicat de poluare care reprezintă o problemă pe care Uniunea Europeană trebuie să o soluționeze în cel mai scurt timp“. a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Claudiu-Augustin Ilișanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.