Explozie în dosarul de corupție ”Sebastian Ghiță”! Un martor cheie a fugit din țară! ÎCCJ cere intervenție de urgență
Ultima Ora Politic Social

A amenințat cu bătaie ”bandele Rezist”. Acum, România TV ia amendă din cauza lui

CNA a fost „indecis” în privința ieșirii lui Sebastian Ghiță de la România TV, care a amenințat – din Serbia – „bandele Rezist” cu bătaie și „șuturi în fund”.  

Au fost de acord că derapajul merită amendat pentru instigare la violență, însă au intrat într-un blocaj, după ce cei opt membri prezenți în ședința de astăzi s-au împărțit între trei propuneri de amenzi: 30.000 de lei, 25.000 de lei, 15.000 de lei, scrie paginademedia.ro

Cei mai mulți au înclinat către cea mai mică dintre sancțiuni, însă nici aceea nu a reușit să atragă cel puțin șase voturi pentru a fi admisă.

Ca procedură în cadrul CNA, membrii aveau opțiunea să-și retragă propuneri, pentru a veni cu o variantă intermediară, care să fie acceptată de majoritate. Însă unul dintre cei care au făcut propunerile (cu cel mai mic cuantum) a refuzat să-ți retragă propunerea, blocând astfel sancționarea. Este vorba de Monica Gubernat, membru CNA, cea care a propus amendarea România TV cu 15.000 de lei.

Cazul va fi însă reanalizat în ședința următoare a CNA (cel mai probabil pe 7 mai).

Ieșirea lui Sebastian Ghiță din emisiunea moderată de Victor Ciutacu a declanșat o ploaie de reacții de la telespectatori: au fost 546 de reclamații la CNA, de la cetățeni, dar și de la ONG-uri. Plus o autosesizare a unui membru CNA.

Postul a fost reprezentat în fața forului de Roxana Niculescu.

Dorina Rusu, membru CNA, a întrebat-o pe Roxana Niculescu de lipsa de reacție a moderatorului Victor Ciutacu. „În ce calitate a vorbit Sebastian Ghiță? Moderatorul de ce nu l-a întrebat: cine sunteți dumneavoastră să vă asumați așa ceva?”, a spus Dorina Rusu.

Roxana Niculescu:

„Nu sunt nici în mintea, nici în vorbele domnului Sebastian Ghiță, un invitat al acestei emisiuni, pe de o parte. Pe de alta, ca orice cetățean al acestei țări, cred că are dreptul la exprimare. Nu o să vă spun dacă sunt sau nu de acord la nivel personal cu ceea ce a spus domnul Sebastian Ghiță.

Pot accepta ideea că Victor Ciutacu nu a avut o reacție, dar a fost suplinit de Bogdan Chirieac, care a intervenit mult mai repede.

În al doilea rând, am ascultat și eu foarte atent ceea ce a spus Sebastian Ghiță, iar nuanțele, dacă este să facem analiză pe text, cred că sunt importante, în condițiile în care vrem să le vedem.

A spus foarte clar – sau asta am vrut eu să înțeleg, cu știința mea de carte: vom acționa, noi, cei de la Partidul România Unită, împotriva celor care încalcă legea. Unul care atacă un ministru la modul fizic sau se urcă pe gardul Parlamentului.”

Dorina Rusu:

„În primul rând, moderatorul trebuia să reacționeze și nu Bogdan Chiriac, care era invitat.”

Roxana Niculescu:

„Bogdan Chirieac a spus „nu se face așa ceva”, „imediat veți fi arestați”. Nu a spus Victor Ciutacu, este foarte adevărat. Nu este prima dată când am fost în această situație.

Eu am luat o amendă de 120.000 de lei, pentru că un invitat al emisiunii, se numește Gelu Vișan, aspus despre Laura Codruța Kovesi că este „purtătoare ilegală de fustă„. Nu a existat reacția moderatorului, iar amenda a fost de 120.000 de lei.” (detalii despre sancțiune, pe Paginademedia.ro AICI)

Radu Herjeu:

„Eu cred că este un precedent extrem de periculos pe care și l-a permis Sebastian Ghiță și care a rămas netaxat de către moderator. Eu cred că este prima dată când un fost demnitar al statului instigă la violență în mod clar.

Din punctul meu de vedere, dacă poți să nu ai o reacție ca mdoerator când un invitat scapă o înjurătură sau spune o prostie, la așa ceva nu ai voie să nu ai o reacție, mai ales când invitatul de lângă tine are o reacție.

Mi se pare grav, în condițiile în care ura se acumulează în societeta românească peste limite normale, deja mustește, mass media mustește de ură, netul mustește de ură, politicienii nu mai pot să deschidă gura fără să spună ceva plin de ură la adresa celorlalți, oamenii între ei nu se mai pot contrazice fără să se jignească.

Nu mai sunt diferende de opinii, nu mai sunt poziții diferite față de subiecte în societate, pur și simplu este ură față de ceilalți. Această campanie electorală de acum este o manifestare de ură de la cap la coadă. Din punctul meu de vedere, e un precedent extrem de periculos.”

Radu Herjeu a propus 25.000 de lei, Dorina Rusu a venit cu propunerea de 30.000 de lei amendă (după ce inițial a propus 15.000, însă s-a răzgândit după ce Herjeu a propus o amendă mai mare), în timp ce Monica Gubernat a venit cu propunerea de 15.000 de lei.

Cum s-a votat:

  • Pentru propunerea de 30.000 de lei au votat Dorina Rusu și Cristina Pocora.
  • Pentru propunerea de 25.000 de lei au votat Radu Herjeu și Gabriel Tufeanu.
  • Pentru varianta de 15.000 de lei au votat: Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Răsvan Popescu.

Amintim că pentru ca o propunere să fie aprobată este nevoie de votul a cel puțin șase membri. Cazul va fi reanalizat într-o ședință viitoare.

În ședința publică de astăzi au fost prezenți opt din cei 11 membri ai CNA.

Redăm fragmente din emisiunea din 7 martie:

Sebastian Ghiță: Va veni curând momentul. Dacă îi mai prindem pe străzi pa bandele Rezist, cum i-am văzut astăzi la Ministerul Justiției, s-ar putea să se întâlnească cu niște cetățeni de la Partidul România Unită care să le dea niște șuturi în fund. Și să-i trimită acasă. Că dacă Poliția nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi. Asta nu-i democrație!

Victor Ciutacu: Și stați un pic… faceți ca-n Brazilia? Faceți niște patrule civile care să pedepsească ce nu pedepsește forța legii?

Sebastian Ghiță: Facem ca oriunde. Dacă avem o lege și o instituție, o respectăm. Nu se trezesc unii dintre noi să spargă geamurile, să-l bată pe ministru sau pe judecători! Asta curând se va termina! Dacă Poliția nu-i ia după străzi, o să ne luăm la bătaie cu ei.

Bogdan Chirieac: Eu vă recomand cu toată căldura să nu faceți asta fiindcă oamenii aceia vor fi imediat arestați de către Parchet. Dacă Parchetul nu întreprinde nicio acțiune împotriva protestatarilor despre care ați vorbit, asupra contra-protestatarilor pe loc vor fi arestați.

Sebastian GhițăNe asumăm, domnu’ Chirieac. Ne asumăm. Dacă-i vom mai prinde… N-am știut și nu știm, da suntem atenți și cum îi vom prinde pe străzi bătând vreun ministru, distrugând instituții, sărind pe gardurile Parlamentului, o să le dăm o mamă de bătaie! Să plece la ei acasă! Să ne lase în pace!

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.