Prioritate pentru relațiile externe ale UE - Protejarea și promovarea drepturilor femeilor și fetelor
Hands on a globe --- Image by © Royalty-Free/Corbis
Ultima Ora Politic

70 de ani de la adoptarea și proclamarea Declarației Universale a Drepturilor Omului

70 de ani de la adoptarea și proclamarea Declarației Universale a Drepturilor Omului

10 decembrie este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. La această dată, în 1948, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Serbăm, deci, 70 de ani de la acest moment istoric, când liderii țărilor membre ONU au consfințit în scris că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi.

”De la debutul mandatului meu, am militat pentru respectarea drepturilor fundamentale, îndeosebi cele referitoare la educație, pentru că de acolo pornește totul. Însă deși principiul egalității de șanse este înscris în esența Declarației Universale a Drepturilor Omului, precum și în Constituția României și legislația în vigoare, din păcate, realitatea este alta”, subliniază în mesajul transmis cu această ocazie președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputatul USR Cristina Iurișniți.

”Sărăcia  și excluziunea  socială  persistă  în  rândul  grupurilor vulnerabile din țara noastră. Ele afectează peste o treime dintre români (37.4%); mai alarmantă este situația în rândul copiilor (49%). Acest indicator este strâns legat de realități cu efecte tragice atât în plan individual, cât și al întregii țări: rata crescută a abandonului școlar și numărul ridicat de tineri NEETs (nu lucrează, nu învață), analfabetismul funcțional, numărul record de mame minore, copiii crescuți de rude, pentru că au unul sau ambii părinți plecați în străinătate”, punctează președintele Comisiei.

”Declarația Universală a Drepturilor Omului rămâne un deziderat pentru mulți dintre copiii, tinerii și celelalte persoane din grupuri vulnerabile din România. Ne revine tuturor datoria să ne asigurăm că situația lor se schimbă și au cu adevărat șanse egale de a beneficia de drepturile lor pentru o viață mai bună. Alături de colegii de la Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, sprijin acele inițiative – fie legislative, ale societății civile sau ale mediului privat – cu potențial de a transforma Declarația Universală a Drepturilor Omului în realitate”, a mai declarat Cristina Iurișniți.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.