30 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen. China cenzurează orice menţiune a evenimentului
Ultima Ora Externe Politic Social

30 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen. China cenzurează orice menţiune a evenimentului

Masacrul de acum 30 de ani din Piaţa Tiananmen din Beijing este comemorat în întreaga lume, însă în China orice menţiune a evenimentului va fi cenzurată, conform CNN, care citează news.ro.

Sute de persoane au fost ucise pe 4 iunie 1989 după ce armata chineză a intervenit în forţă pentru a înăbuşi protestele pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din Beijing. Mai multe evenimente şi discursuri vor fi ţinute în oraşe din toată lumea pentru a comemora masacrul.

În centrul oraşului Taipei, capitala Taiwanului, o versiune gonflabilă a celebrului „Tank Man” – bărbatul chinez care s-a pus în faţa tancurilor armatei chineze – este expusă de mai multe persoane.

Luni, Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan a cerut Beijingului „să îşi asume responsabilitatea greşelilor istorice şi să îşi ceară scuze cât de curând posibil.

„În ultimii 30 de ani, Beijingul nu a avut curajul necesar pentru a reflecta cu calm cu privire la semnificaţia incidentului de pe 4 iunie. În schimb, au blocat informaţiile şi au schimbat adevărul şi au încercat să ascundă crima”, se arată în comunicatul consiliului.

Mai mulţi activişti vor organiza marţi un miting la Washington la care vor participa reprezentanţi a zeci de organizaţii pentru drepturile omului, printre care şi Amnesty International precum şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat într-un comunicat luni că masacrul încă este în conştiinţa „oamenilor care iubesc libertatea din întreaga lume”.

„Salutăm eroii poporului chinez care au luat atitudine, cu curaj, acum 30 de ani în Piaţa Tiananmen pentru a-şi cere drepturile”, a declarat el, făcând apel la guvernul chinez să prezinte un raport „complet şi public”, privind incidentele de atunci.

Cel mai mare eveniment va avea loc în Hong Kong, singurul loc de pe teritoriul chinez în care au loc comemorări. Un priveghi a fost organizat în parcul Victoria în fiecare an din 1990, sute de mii de oameni fiind prezenţi cu ocazia aniversărilor cheie.

Însă la Beijing, autorităţile chineze vor monitoriza cu atenţie orice încercare de comemorare. Turiştii care vizitau Piaţa Tiananmen marţi au fost supravegheaţi de poliţie.

Luni, ziarul condus de stat Global Times a relatat că masacrul a fost „o vaccinare împotriva unor viitoare tulburări politice” în ţară.

Duminică, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a declarat, de asemenea, că intervenţia în forţă a armatei a fost o decizie „corectă”.

 

Vă prezentăm cele mai importante evenimente ale zilei de 4 iunie:

  • 105: Împăratul Traian părăsește Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor (105-106)
  • 1876: S-a înființat, la București, „Societatea națională de Cruce Roșie a României”
  • 1919: Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor
  • 1920: Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și Ungaria. Recunoașterea pe plan internațional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România (a intrat în vigoare la 26 iulie 1921)
  • 1937: Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman
  • 1941: Al doilea război mondial: Trupele naziste execută 24 de profesori polonezi în Lwów
  • 1942: Al doilea război mondial: Victoria americană în bătălia aeronavală cu japonezii de la Midway
  • 1944: Al doilea război mondial: Eliberarea Romei de către trupele aliaților
  • 1970: Tonga își câștigă independența față de Marea Britanie
  • 1989: În Polonia au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea”, condus de Lech Walesa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist; la 19 august 1989, s-a format primul guvern postcomunist
  • 1989: Au avut loc tragicele evenimente din Piața Tienanmen; armata a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea de la Beijing. Tinerii adunați în Piața Tienanmen („Poarta Păcii Cerești”) manifestaseră, începând cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice și pentru inițierea unui dialog cu guvernul comunist
  • 1992: Sfințirea crucii de marmură și a monumentului ridicat în memoria mareșalului Ion Antonescu, în apropiere de Jilava, pe locul unde a fost executat, la 1 iunie 1946
  • 2003: Ministrul Afacerilor Externe a inaugurat Consulatul General al României de la Barcelona
  • 2004: A fost inaugurat „Water Park” cel mai mare parc acvatic din România (lânga Aeroportul Otopeni)

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.