16 noiembrie, Ziua Internațională a toleranței. Deputat PSD, MESAJ SUBTIL pentru UE
Ultima Ora Politic

16 noiembrie, Ziua Internațională a toleranței. Deputat PSD, MESAJ SUBTIL pentru UE

16 noiembrie, Ziua Internațională a toleranței. Deputat PSD, MESAJ SUBTIL pentru UE

În declarația susținută miercuri, 14 noiembrie, deputatul nemțean Ciprian-Constantin Șerban transmite un mesaj de celebrare a Zilei Internaționale a toleranței, care va fi marcată vineri, 16 noiembrie:

,,În anul 1995, Organizația Națiunilor Unite a atras atenția asupra acestui important principiu, dedicându-i o zi în care să fie marcată anual, la nivel internațional. Bazată pe numeroase tratate, convenții și recomandări, Organizația Națiunilor Unite subliniază necesitatea toleranței la nivel global pentru respectarea drepturilor omului, pentru pace, înțelegere între popoare și comunitățile religioase. Este cert că fiecare popor sau comunitate etnică își are specificul său, tradițiile sale și istoria sa. Acest lucru nu înseamnă, însă, că unele comunități trebuie să fie receptate în termeni pozitivi, iar altele în termeni negativi. Diversitatea nu trebuie să implice aspecte de intoleranță. În societățile complexe din punct de vedere etnic, cultural și religios, toleranța este întotdeauna premisa pentru o viață în pace și pentru dezvoltare socială. Aceasta înseamnă respect reciproc față de tradiția celuilalt, față de istoria și de necesitățile sale. Toleranța înseamnă să evaluăm grupurile și realităţile societăţii în care trăim, înainte de toate, pe baza principiului demnității umane. Înainte de a vedea diferențele, trebuie să vedem ce ne unește. Diversitatea nu trebuie să nască aversiuni. Solidaritatea tuturor este termenul cheie ce trebuie să dea expresie acestei diversități“.

Ciprian-Constantin Șerban a arătat în continuare: ,,De multe ori, vedem în anumite regiuni ale Globului, politici locale iresponsabile ale unor comunități etnice și religioase ce duc la extrem elementele de auto-definire în ceea ce privește credința și istoria proprie. Se fac eforturi permanente la nivel internațional pentru ca multiculturalismul și varietatea religioasă și confesională să nu mai fie factori de conflict, ci de coeziune socială. Orice formă de promovare a principiului toleranței trebuie să fie apreciată pentru că acestea pot conduce la reducerea tendințelor de conflict din comunitățile mixte și la pace socială. Astfel, este de lăudată inițiativa Organizației Națiunilor Unite care, în colaborare cu YouTube, a creat proiectul ,,Creatori pentru schimbare“, invitând numeroase licee, vineri, 16 noiembrie 2018, între orele 10:00 și 12:00 să participe la un eveniment care să marcheze Ziua Internațională a toleranței. În colaborare cu YouTube, Organizația Națiunilor Unite va găzdui o vizionare a videoclipurilor din cadrul proiectului de impact ,,Creatori pentru schimbare“ 2018, care iau atitudine împotriva discursurilor de ură, xenofobie, sau extremism prin diferite forme creative. De asemenea, patru dintre creatori și un reprezentant al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului vor participa la o discuție cu publicul. Astfel de promovări ale principiului toleranței în cadrul generațiilor tinere sunt premisele înțelegerilor dintre oameni, națiuni, culturi și religii în viitorul apropiat. O altă inițiativă notabilă în acest sens o reprezintă Premiul UNESCO – Madanjeet Singh pentru promovarea toleranței și non-violenței care este acordat din doi în doi ani, anul acesta fiindu-i atribuit, la 16 noiembrie 2018, în cadrul unei ceremonii la sediul general UNESCO din Paris, antreprenorului social și cineastului Manon Barbeau (Canada) și ONG-ului Coexist Initiative (Kenya), pentru recunoașterea activității în domeniul drepturilor omului, a promovării toleranței și incluziunii.“

Ciprian-Constantin Șerban a conchis: ,,Societatea românescă are și ea nevoie, în anul Centenarului, de mai multă toleranță din partea fiecăruia dintre noi. Să renunțăm întru totul, sau să reducem atitudinile negative ale noastre, ale românilor, față de noi înșine, dar și față de alții. Este datoria noastră ca, la 100 de ani de la Marea Unire, să arătăm maturitate în combaterea discursului de ură și învrăjbire și să privim înapoi, către actul de unitate creat de înaintașii noștri, dar și înainte, către dezvoltare socială și înțelegere umană“.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.