Sfântul Cuvios Pavel Tebeul
Sfântul Cuvios Pavel Tebeul
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 15 ianuarie, 2024. Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III lea. Este considerat în istoria monahismului, drept primul ascet care s-a retras în „cele mai dinăuntru ale pustiei”, primul eremit sau pustnic.

Informațiile despre viață Sfântului Pavel Tebeul, le avem datorită întâlnirii sale cu Sfântul Antonie.

Dumnezeu îi descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecere în rugăciune, că se află în pustie o persoană mai desăvârșită decât el.

Este demn de reținut modul în care se adresează unul către altul în momentul în care se întâlnesc – Părintele Antonie a zis: „Bucură-te Pavele, vasul alegerii și stâlpul cel de foc, locuitorule al pustiei”, iar Pavel i-a răspuns: „Bine ai venit soare, care luminezi toată lumea, povatuitorule al celor ce se mantuiesc, gură lui Dumnezeu, care din pustie ai făcut cetăți și pe diavolul l-ai gonit dintr-însă”.

Sfântul Antonie cel Mare
Sfântul Antonie cel Mare

Nu se tratează unul pe altul că de la superior la inferior. Din dialogul cu Pavel aflăm că ajunge în pustie pentru a scapă de mania cumnatului sau. Acesta dorea să-l denunțe împăratului Deciu că este creștin, pentru a moșteni toată averea familiei sale.

Era perioada persecuțiilor împotriva creștinilor. De 70 de ani Sfântul Pavel Tebeul primea o jumătate de pâine, adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul îi va aduce o pâine întreagă. Din Sinxar reiese că luând sfinții acea pâine, se invitau unul pe altul că s-o binecuvânteze și s-o franga, unul pe altul mai mare făcându-se cu cinstea.

Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar pe cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie și îndată pâinea singură s-a frânt prin mijloc și fiecare și-a luat partea să.

După trecerea la cele veșnice a Sfântului Pavel Tebeul, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea să, luând cu sine haina Sfântului Pavel cea împletită cu frunze de finic.

Atât de mult cinstea acea haina, încât numai de două ori pe an se îmbracă cu ea: la praznicul Sfintelor Pașți și în ziua Cincizecimii.

Troparul Sfântului Pavel Tebeul

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel.

Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereșți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință.

Slavă Celui ce ti-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat pe tine, slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfântului Cuvios Ioan cel sărac pentru Hristos, numit și Colibasul;- Sfântului Mucenic Pansofie.

Mâine, 16 ianuarie, serbăm închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.