I se cere demisia Ecaterinei Andronescu. Ordin ilegal emis de Ministrul Educației
I se cere demisia Ecaterinei Andronescu. Educația încotro?  S.O.S abandonul școlar!
Ultima Ora Politic

I se cere demisia Ecaterinei Andronescu. Educația încotro?  S.O.S abandonul școlar!

În tot acest an școlar, ambrambureala a funcționat cu nepăsare și dispreț față de elevi, părinți și profesori. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de Evaluarea Naţională, elevii claselor   a VIII-a nu aveau cunoștință cu privire la numărul locurilor care sunt disponibile pentru ei la liceele la care îşi doresc să studieze mai departe. Să nu uităm de cele 300 de mii de locuri de la liceele teoretice care au fost eliminate din pix peste noapte, ca parte a unei strategii care să îngroaşe forţat numărul elevilor la şcoala profesională.

Rezultatele afișate la Evaluarea Națională din 2019 ne arată că 73,2% dintre elevii înscriși au obținut medii peste 5, față de 73, 6% în 2018.

În Bistrița-Năsăud, județul pe care îl reprezint,  au fost obținute 3 medii de 10 înainte de contestații. Au obținut note peste 5, 1.690 elevi, reprezentând un procent de 70,80% dintre elevii prezenți. Rezultatele finale, după contestații, se vor publica în data de 29 iunie.

Și în acest an, trag  un semnal de alarmă: Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratele Școlare Județene și directorii iresponsabili, încurajează abandonul școlar mascat, prin intermediul așa numitului fenomen Brăila. Unde sunt cei 20.500 de elevi, diferența dintre cei înscriși la începutul clasei a VIII-a și cei 154.956 de absolvenți care s-au înscris la examen, conform datelor publicate de Ministerul Educației ?

40 de mii de elevi dintre cei care s-au prezentat la examenul de Evaluare Națională din 2019 nu au obținut media 5! De ce s-a ajuns aici?  Ce vor face acești copii?  Ce vor face cei care au obținut rezultate sub 5 și care nu au minime cunoștințe și competențe necesare pentru a face față provocărilor unei lumi tot mai competitive, digitalizate și interconectate? Evident, ei vor mări rândurile analfabeților funcțional.

De asemenea, o nouă decizie iresponsabilă va duce la adâncirea inechităților și mărirea abandonului școlar. În data de 2 aprilie, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a încărcat pe site-ul web al instituției un proiect de ordonanță de urgență a guvernului, care are ca obiect eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice. Conform informațiilor existente, ordonanța se va adopta săptămâna aceasta, ultima în care Guvernul are această posibilitate, înainte de încheierea sesiunii parlamentare. Astfel, vor disparea obligațiile de serviciu public pentru transportatori, iar aceștia nu vor mai putea fi obligați să asigure tarife preferențiale pentru elevi (în cazul navetei) sau să vândă abonamente la preț redus primind ulterior subvenție.

Iată o  serie de soluții rapide și eficiente pentru doamna Andronescu:

  • Ministerul nuva mai reduce numărul claselor din profilul teoretic cu 2 săptămâni înaintea examenelor. Cifra de școlarizare se anunță cu un an înainte, și nu se modifică din pixul ministrului.
  • În școli vor fi angajați psihologi sau consilieri școlari la un număr de 400 de elevi pentru dezvoltare personală, orientare școlară și profesională încă din clasa a VI-a /a VII-a.
  • Examenele naționale vor fi adaptate copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) și cu tulburări de spectru autist (TSA).
  • Se va investi în formarea inițială de calitate, formare continuă și gratuită a profesorilor. România e singura țară din Europa cu 4500 de necalificați în sistemul de Educație.
  • Se vor dota atelierele pentru practică profesională din cadrul liceelor tehnologice.
  • Se vor promova de către autoritățile locale a parteneriatului public privat dintre școală și agenți economici cu scopul de a susține dezvoltarea învățământului profesional în regim dual.
  • Se va investi în infrastructura școlară pentru a se asigura standarde minime pentru toți elevii și cadrele didactice : Nicio școală cu toalete în curte, ca în Evul Mediu!
  • Renunțarea la OUG care va reglementa tăierea subvențiilor pentru naveta și transportul elevilor.
  • Se va aloca un minim de 6% din PIB pentru Educație, conform legii.

Doamna ministru, abandonul școlar ridicatfenomenul Brăilaanalfabetismul funcțional, infrastructura școlară precară cu cele aproximativ 2400 de școli cu toaletele în curte, ca în Evul Mediu, faptul că un elev din 3 nu lucrează în domeniul studiat, că suntem singura țară cu 4500 de profesori necalificați, asta ar trebui să vă preocupe. Dacă nu sunteți capabilă să urmăriți constant rezolvarea acestor probleme grave, mai bine dați-vă demisia!, a declarat într un comunicat remis newsteam.ro deputatul USR Cristina Iurişniţi.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.