De unde pot primi bani ONG-urile
ONG-urile sociale sunt în pericol. Guvernul nu face nimic pentru a le salva
Ultima Ora Politic

ONG-urile sociale sunt în pericol. Guvernul nu face nimic pentru a le salva

Indiferența guvernanților ucide ONG-urile sociale!

În cursul anului trecut, a fost revizuită Hotărârea de Guvern nr 978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale și a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabilește contribuția lunară de întreținere datorată de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidențiale. Hotărârea privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale a fost publicată pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale pe data de 06.11.2018 și prevedea intrarea în vigoare din data de 1 ianuarie 2019.

Cu toate astea, nici acum, la jumătatea anului 2019, Hotărârea nu a fost publicată în Monitorul Oficial și deci, standardul minim de cost actualizat nu este aprobat. Această întârziere  aduce cu sine pericolul sistării serviciilor sociale oferite de ONG-urile sociale, și riscul ca zeci de mii de persoane dependente de acestea, să rămână fără asistență de specialitate.

În luna martie, am interpelat Ministerul Muncii și Justiției Sociale pentru a înțelege care este motivul întârzierii, în același timp explicând cât de gravă este situația și prezentând exemplul concret al unei organizații din Bihor, care oferă servicii sociale bolnavilor neuro-psihici. ONG-urile sociale au mari dificultăți să-și facă proiecția bugetară pentru anul curent și să acopere sumele acumulate ca restanțe, care cresc de la lună la lună. Răspunsul primit  a fost lipsit de orice fel de asigurări, exprimând sec faptul că hotărârea se afla în acel moment în procesul de avizare externă, fapt ce m-a determinat să revin cu aceeași întrebare, la care nu am primit încă răspuns.

Între timp, datorită menținerii standardelor minime de cost vechi, contribuția proprie a ONG-urilor a crescut la 80%, față de 10% agreată prin contract cu DGASPC.  De asemenea, datorită lipsei reglementărilor referitoare la normativul de personal aferent noilor tipuri de centre, este afectat întreg sistemul de protecţie socială, inclusiv DGASPC-urile, nu doar o parte a prestatorilor de servicii sociale. Probabil că aceasta este cauza pentru care ONG-urile nu găsesc nicio înțelegere și sprijin la DGASPC, riscând să-și reducă activitatea considerabil, și chiar să închidă anumite servicii sau centre.

Stimați colegi, timp de jumătate de an, acest Guvern nu a fost capabil să pună în aplicare o măsură de care depind la propriu viețile a zeci de mii de oameni care au nevoie disperată de aceste servicii. Incompetența, indiferența și lipsa fondurilor necesare pentru sprijinirea organizațiilor care sunt partenere cu statul în sprijinirea integrării persoanelor cu dizabilități și nevoi speciale vor avea cu siguranță consecințe dezastruoase asupra funcționării sectorului ONG, care va fi pus în imposibilitatea de a mai oferi servicii sociale beneficiarilor lor.

Îi cer și pe această cale solicit ministrului Budăi și Guvernului României, să publice de urgență în Monitorul Oficial, Hotărârea privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale, arată într un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Florica Cherecheş.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.