Ultima oră. Aproape 40 000 de români și-au cerut drept de ședere în Marea Britanie
Probleme la Acordul Brexit. Camera Comunelor blochează votul
Ultima Ora Politic

Brexit – o consecinţă a populismului. Aspecte de interes pentru românii din Marea Britanie

Miercuri, 20 martie, doamna deputat Mirela Furtună a susţinut în plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică referitoare la Brexit. Doamna Furtună a prezentat evenimentele care s-au succedat în Parlamentul britanic săptămâna trecută şi a subliniat câteva aspecte de interes mai ales pentru cetăţenii europeni care se află în Marea Britanie, inclusiv cei români.

Doamna deputat a prezentat cele trei moţiuni prezentate şi votate în Camera Comunelor: „(…) primul a fost asupra unei moţiuni de susţinere a acordului agreat între Guvernul Marii Britanii şi Uniunea Europeană şi a fost respins cu 391 de voturi împotrivă şi doar 242 de voturi pentru. Al doilea vot se referea la moţiunea care propunea ieşirea Marii Britanii din UE, fără niciun acord, pe 29 martie, la această moţiune a fost adoptat un amendament prin care se specifică faptul că Marea Britanie nu va ieşi din UE în nicio împrejurare fără un acord. Această moţiune amendată a fost adoptată cu 321 de voturi pentru şi 278 de voturi împotrivă. Ultima moţiune votată săptămâna trecută s-a referit la extinderea termenului până la care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, după termenul de 29 martie, şi a fost adoptată cu 412 voturi pentru şi 202 voturi împotrivă”.

„Problema este că decizia nu aparţie în mod exclusiv Marii Britanii, ci şi statelor membre UE, care trebuie să accepte soluţiile propuse de Regatul Unit. O excludere, fără un acord, ar afecta atât Marea Britanie, cât şi cetăţenii europeni care se află sau lucrează în Marea Britanie, inclusiv cei români.  Practic, ar fi cel mai nefericit scenariu”, a declarat doamna Furtună.

Doamna deputat a încheiat printr-un apel către toţi politicienii: „Doresc să subliniez responsabilitatea imensă pe care o avem ca politicieni, de a nu întări clivajele din societate prin discursuri populiste, care pot afecta viitorul întregii ţării, aşa cum s-a întâmplat în Marea Britanie”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul Mirela Furtună.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.