Ministerul Transporturilor a modificat, printr-un Ordin de ministru, regulile privind saltul cu parașuta. Pentru că acest sport și-a apropiat tot mai mulți practicanți și pentru a evita accidente nefericite, cum au fost cele din 2015 și 2016, regulile au devenit mai stricte și mai clare
parasuta
Sport Ultima Ora

Regulile pentru saltul cu parașuta se schimbă: practicanții nu au voie să facă scufundări cu 24 de ore înainte de salt

Ministerul Transporturilor a modificat, printr-un Ordin de ministru, regulile privind saltul cu parașuta. Pentru că acest sport și-a apropiat tot mai mulți practicanți și pentru a evita accidente nefericite, cum au fost cele din 2015 și 2016, regulile au devenit mai stricte și mai clare. Noile prevederi merg până la a nu lăsa parașutistul să se urce în avion dacă este obosit, dacă a făcut scufundări la mare adâncime sau dacă a donat sânge.

Ministerul Transporturilor a modificat, printr-un Ordin de ministru, regulile privind saltul cu parașuta. Pentru că acest sport și-a apropiat tot mai mulți practicanți și pentru a evita accidente nefericite, cum au fost cele din 2015 și 2016, regulile au devenit mai stricte și mai clare

Proiectul de Ordin de ministru, care a ieșit în 10 martie din dezbaterea publică, prevede că responsabilitatea privind desfășurarea în siguranţă a activităților de salt cu parașuta revine managerului organizației de paraşutism.

Foarte importantă este și prevederea că o paraşută poate fi utilizată pentru salturi în spațiul aerian național numai dacă este în stare de navigabilitate. De asemenea, ea trebuie să fie însoțită de documentele doveditoare ale acesteia, emise, convertite sau validate conform prevederilor naționale în vigoare. În accidentul din 2015, una dintre parașute nu era în stare de navigabilitate.

Vârsta minimă pentru salt este 14 ani, cu acordul părinților

Activitatea de parașutism este interzisă persoanelor care: se află sub influența alcoolului, a unor substanțe psihoactive sau sunt inapte din cauza unei răniri, a oboselii, a unei boli sau a altor cazuri asemănătoare, ori care au dubii privind capacitatea personală de a își îndeplini sarcinile de parașutism atribuite într-o măsură suficientă ca viața și activitatea de parașutism să fie pusă în pericol.

De asemenea, nu au voie să facă salt cu parașuta persoanele care au efectuat în ultimele 24 de ore, înaintea executări saltului, o scufundare la mare adâncime sau au donat sânge.

Vârsta minimă pentru salt este de 14 ani. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt admiși la activități de parașutism cu condiția deținerii unei adeverințe medicale care să ateste starea de sănătate sau a unui certificat medical corespunzător, conform legislaţiei aplicabile, în termen de valabilitate. O persoană cu vârsta sub 18 ani care intenționează să execute salturi cu parașuta sau să fie instruite în acest sens trebuie să aibă acordul scris, cu semnătură legalizată, al ambilor părinți sau al tutorelui legal.

Singura care a avut câteva modificări de propus a fost TNT Brothers. În ancheta privind accident aviatic produs la Clinceni, în urma căruia au murit parașutistul Dan Floroiu și handbalista Andreea Nica, iar instructorul Adrian Costandache a fost grav rănit, procurorii au făcut o anchetă și la firma TNT Brothers, care a orgaizat saltul, menită să stabilească dacă zborul a fost organizat în condiții legale, dacă există toate licențele necesare pentru astfel de zboruri, dar și pentru parașutiști și dacă echipamentul folosit la acel salt era în termen de valabilitate și avea toate inspecțiile tehnice efecuate la zi.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.