În Europa există 10 țări care au sporturi tradiționale cu mingea mică și bastonul. Printre ele și România, cu oina. ”Anul acest, de Centenarul nostru, vom reuni aceste sporturi tradiționale cu minge mică și baston sub numele de și vom stabilii reguli comune”, a spus, pentru Libertatea, Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină și vicepreședintele Asociației Europene a Sporturilor și Jocurilor Tradiționale.
Sport Ultima Ora

Oina, sportul național, intră în familia jocurilor cu baston: ”batball”

În Europa există 10 țări care au sporturi tradiționale cu mingea mică și bastonul. Printre ele și România, cu oina. ”Anul acest, de Centenarul nostru, vom reuni aceste sporturi tradiționale cu minge mică și baston sub numele de <batball> și vom stabilii reguli comune”, a spus Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină și vicepreședintele Asociației Europene a Sporturilor și Jocurilor Tradiționale.

În Europa există 10 țări care au sporturi tradiționale cu mingea mică și bastonul. Printre ele și România, cu oina. ”Anul acest, de Centenarul nostru, vom reuni aceste sporturi tradiționale cu minge mică și baston sub numele de <batball> și vom stabilii reguli comune”, a spus, pentru Libertatea, Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină și vicepreședintele Asociației Europene a Sporturilor și Jocurilor Tradiționale.

Oina este sport național conform Legii 96/2014, numită și ”legea oinei”. Aceasta spune că: ”Programul național <Redescoperă oina> reprezintă un program național care constă într-un complex de activități necesare susținerii practicării și promovării jocului de oină, desfășurat prin intermediul Federației Române de Oină”.

De asemenea, Federația națională de Oină se află sub patronajul Casei Regale a României. În acest context, cea mai înaltă formă de manifestare a acestui sport este Cupa Regelui, care are loc anual.

În acest moment, România are 32 de structure afiliate la Federeație și 1.000 de sportivi afiliați. Alături de aceștia, există 200 de echipe de copii în școlile din aproape toate județele.

10 țări europene au sporturi asemănătoare oinei

”În 2018, pentru că este Centenar, vom organiza Cupa Federației sub titulatura <Uniți de oină> la Alba Iulia, în august. Vom reuni echipe din toate regiunile țării, inclusive Basarabia. Totodată, vom ducem o muncă de popularizare a acestui sport național care face parte din parimoniul nostrum cultural”, ne-a spus Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină (FRO).

În calitatea sa de vicepreședinte al Asociației Europene a Sporturilor și Jocurilor Tradiționale (AESJT), Nicolae Dobre a propus reunirea tuturor sporturilor tradiționale europene care au la bază bastonul și mingea, într-un efort comun de popularizare a acestor tradiții străvechi.

Deși, la un moment dat, se punea întrebarea dacă nu cumva celebrul baseball american ar fi cumva urmașul oinei românești, acum a ieșit la iveală că cel puțin 10 țări europene au sporturi similare, respectiv lovirea mingii cu bastonul, sau cu bâta.

”Spania, Italia, Franța, Germania, România, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Ungaria și Ucraina au sporturi tradiționale asemănătoare oinei. În acest context, anul acesta vom avea o întâlnire de principiu pentru a da un numitor comun acestor sporturi în care mingea mică este lovită cu bastonul, sub titulatura de <batball>. Vom stabili o regulă comună pentru a putea participa împreună la festivaluri de popularizare. Apoi, vom vedea către ce vor evolua aceste sporturi tradiționale europene a mai spus ne-a spus Nicolae Dobre.

Doctorat în oină pe tema: ”Biomecanica bătăii la baston și rolul anxietății în execuție”

Între timp, FRO are un membru doctorand pe problem de oină, primul din România și, desigru, din lume. Tema doctoratului lui Cristian Văduva este ” Biomecanica bătăii la baston și rolul anxietății în execuție”. Pe scurt, este un studio asupra eficenței loviturii cu bastonul.

Oina a fost declarată sport naţional deoarece  s-a practicat pe tot cuprinsul țării sub diferite denumiri: hoina, ogoiul, fuga, de-a lunga, apuca, matca-mare, hâlca, lapta, pila, hapucul, hopaciul, de-a patru să stăm, lupta-lungă, baciul.

Chiar dacă existau denumiri diferite de la o zonă la alta, modul de desfășurare al jocului nu prezenta deosebiri esenţiale, fondul structural al acestuia era asemănător. Acest lucru l-a determinat pe Spiru Haret, în 1894, să constituie  o comisie de unificare a tehnicii şi tacticii jocului şi să alcătuiască primul regulament național de oină.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.