Ultimele imagini VIDEO cu Ilie Balaci, cu câteva ore înainte să moară, într-un club din Bănie
Sport Ultima Ora

Cum putea evita Ilie Balaci accidental vascular cerebral. Ultima fotografie

Ilie Balaci, legenda fotbalului românesc, s-a stins din viață duminică dimineața, din cauza unui accident vascular cerebral.

Pe rețelele de socializare a apărut o fotografie cu Ilie Balaci postată de Robert Siclitaru. Acesta spune pe pagina lui de Facebook că a făcut fotografia într-un club din Craiova înainte cu câteva ore de deces.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate și invaliditate. La fiecare 4 minute, o persoană este victimă a acestei boli. Ca să poți preveni această boală care afectează profund creierul, trebuie să cunoști următoarele  lucruri esențiale.

Cum se manifestă un AVC? Acronimul FAST – care înseamnă rapid în engleză – este utilizat de specialiști pentru a descrie simptomele unui AVC. F (face) – fața prezintă asimetrie: colțul gurii lăsat, ochi aproape închis. A (arm) – brațul de pe aceeași parte prezintă slăbiciune musculară. S (speech) – vorbirea este afectată. T (time) – timpul este extrem de important, iar pacientul trebuie să ajungă cât mai rapid la spital.

Ce trebuie făcut imediat? După chemarea ambulanței, primul lucru care trebuie făcut este stabilirea orei la care au început simptomele. „Aceasta nu este obligatoriu ora la care a fost descoperită victima. Apoi trebuie notate simptomele și evoluția lor. Minutele care trec sunt esențiale”, subliniază prof. Samson.

Care sunt principalele mijloace de prevenție? Controlul factorilor de risc, respectiv tratarea corectă a hipertensiunii arteriale, reducerea colesterolului și a glicemiei, menținerea unei greutăți corporale normale, renunțarea la fumat, reprezintă cea mai importantă măsură pentru evitarea unui accident vascular cerebral.

De asemenea, accidentul vascular cerebral poate fi prevenit cu ajutorul activității fizice, susține un nou studiu. Specialiștii recomandă 4 ore de mișcare ușoară pe săptămână.

Ilie Balacu este printre cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile, comparat cu Dobrin și Hagi.

Ultima poză cu el este de noaptea trecută dintr-un club din Craiova.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.