ȚARA STUPEFIANTELOR: În România au ajuns să se drogheze chiar și copiii de 11 ani
Social Ultima Ora

Bucureștiul înghite 4 kilograme de droguri pe zi. Afacerea depășește 170.000.000 de euro

În ultimele zile, Marea Neagră a adus la mal aproape două tone de cocaină, în pachete de câte un kilogram, în valoare de câteva sute de milioane de euro. Oficialitățile nu spun cine ”a pierdut” două tone de cocaină pe care iată, polițiștii le-au găsit pur și simplu pe plajă. Ultima secvență s-a consumat ieri în Bulgaria. O parte din drogurile buclucașe au ajuns și la vecinii noștri. Sunt stupefiante care doar tranzitează țara noastră, sau sunt și pentru consum intern? Conform datelor CIADO, doar Capitala României halește 4 kilograme de stupefiante zilnic. Afacerea cu droguri rulează în țara noastră aproxiamtiv 170 de milioane de euro pe an – bani negri. 

ULUITOR:Bucureștiul înghite 4 kilograme de DROGURI pe zi. Afacerea depășește 170.000.000 de euro

Cu aproxiamtiv trei ani în urmă, în Zăbrăuți, cel mai rău famat cartier din București, mare consumator de droguri, exista un container transformat în punct medical. Aici, drogații veneau cu seringile utilizate și le preschimbau cu unele noi, gratuit. Asta pentru a se limita răspândirea bolilor SIDA și hepatita prin refolosirea seringilor vechi, de la unul la altul. Cabinetul medical din container era adminstrat de un ONG. Seringile erau furnizate prin programele naționale antodrog.

Ulterior, Primăria a izgonit organizația din Zăbrăuți pe motiv că de ”antidrog” se va ocupa direct administrația publică.

Efectul: a izbucnit scandalul seringilor care nu mai ajung la drogați. Asta în ciuda faptului că Primăria Capitalei cheltuie 500.000 de euro pe an în programele antidrog.

Conform datelor Centrului Internațional Antidrog și Drepturile Omului (CIADO), doar Bucureștiul consumă 4 kilograme de stupefiante pe zi.

”Pentru seringi, Primăria a alocat 500.000 de euro pe an. Unde sunt?”

ULUITOR:Bucureștiul înghite 4 kilograme de DROGURI pe zi. Afacerea depășește 170.000.000 de euro

”Criza seringilor este efectul incompetenței Agenției Naționale Antidrog și a Ministerului Sănătății. România nu are adoptat Planul de Acțiune 2017 – 2020, prin HG, conform Strategiei Naționale Antidrog. Personal, cred că România, prin responsabilii săi în materie de antidrug, nu dorește reducerea cererii și ofertei de droguri. De 10 ani nu s-a aplicat în mod real Programul Antidrog de Interes Național.

Administrația central și locală sunt responsabile cu aplicarea Strategiei Naționale Antidrog. În proporție de 99% nu au aplicat programele permanentizate sau alternative la consumul de droguri, conform legii.

Afacerea rulează 170 de milioane de euro pe an. Cine să mai facă antidrog? Pentru prevenirea consumului de droguri s-au alocat 0 lei din programul de interes national în 8 ani. Pentru seringi, Primăria a alocat 500.000 de euro pe an”, a spus pentru NewsTeam Gigel Lazăr, directorul executiv CIADO.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.