Între Piaţa Unirii și Pasajul Mărășești, peste drum de Mănăstirea Radu Vodă, înălțată pe o colină, se află o biserică mititică, la care ajungi urcând cele 33 de trepte, vârsta din urmă a Mântuitorului Iisus Hristos. Lăcas mic, dar cu infinită iubire pentru om şi pentru credință!
Social Ultima Ora

Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole!

Între Piaţa Unirii și Pasajul Mărășești, peste drum de Mănăstirea Radu Vodă, înălțată pe o colină, se află o biserică mititică, la care ajungi urcând cele 33 de trepte, vârsta din urmă a Mântuitorului Iisus Hristos. Lăcas mic, dar cu infinită iubire pentru om şi pentru credință: biserica lui Bucur Ciobanul, întemeietorul mitic al Bucureștiului! Vă prezentăm astăzi câteva imagini cu Biserica Bucur, luate din același unghi timp de patru secole: XVIII, XIX, XX, XXI.

Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 1  Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 2

Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 3

Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 4

“În 1416, Mircea cel Bătrân, în locul bisericii din lemn construită de către ciobul Bucur, a ridicat o biserică din zid. Faptul acesta îl știm și după o copie a unei pisanii originale care a fost îngropată în fundația pridvorului Mănăstirii Radu Vodă. Cel care a copiat-o a subliniat faptul că Mircea cel Bătrân a zidit o biserică din zid în locul bisericii din lemn a ciobanului Bucur”, a declarat Daniel Gheorghe, diacon al Bisericii Bucur Ciobanul.

În jurul anului 1595 turcii conduşi de Sinan Paşa au ocupat Bucureştiul, au incendiat biserica ce fusese construită din porunca domnitorului Mircea cel Bătrân în 1416 şi au înălţat cu 2 metri de pământ colina acesteia, pentru a apăra Mănăstirea Radu-Vodă, locul din care îşi conduceau oastea.

Biserica urma să fie  rezidită de calugarii  Mănăstirii Radu-Vodă în timpul egumenului Atanasie, la început de secol 17.

Pereții bisericii nu au fost niciodată pictați așa cum sunt celelalte biserici ortodoxe, poate și pentru că istoria sa a fost teribil de zbuciumată,  însă enoriașii au dăruit biserica cu icoane de o frumusețe și o sfințenie aparte.

Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 5 Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 6

Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 7Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 8 Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 9 Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 10 Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 11 Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 12 Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 13 Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 14 Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 15 Biserica Bucur, văzută din același unghi timp de patru secole! 16

“S-a dorit ca să se păstreze așa, aspectul unei odăi țărănești, dar care este evidențiată tocmai prin valoarea sfintelor icoane. Aceste icoane au fost dăruite în anul 1938, atunci când, cu ajutorul bunului Dumnezeu, a avut loc și resfințirea bisericii de către credincioși. Ceea ce contează cel mai mult, consider eu, este valoarea pe care o dau credincioșii acestor sfinte icoane, prin credința pe care o arată față de ele. Nu de puține ori am întâlnit oameni venind și rugându-se, găsind aici, în mijlocul Bucureștiului, într-o agitație a vieții, liniștea”, a spus diaconul Bisericii Bucur Ciobanul.

Catapeteasma actuală a fost pictată în anul 1705, dată însemnată pe icoana Sfântului Ioan Botezatorul (8 februarie 1705) aflată în stânga acesteia.

Anul trecut la 1 august biserica Bucur Ciobanul cu Hramul Sfinților Ierarhi Alexandrini Atanasie cel Mare și Chiril a fost daruită cu părticele din sfintele moaște ale ocrotitorilor ei spre bucuria sufletească a tuturor celor care pășesc în acest spațiu sacru.

În imaginile pe care le prezentăm Biserica Bucur este imortalizată de pe malul opus al Dâmboviței, începând cu secolul XVIII, până astăzi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.