EXCLUSIV. ABUZURILE statului român: Știați că plătim taxă pe transpiraţie?
Social Economic Ultima Ora

ABUZURILE statului român: Știați că plătim taxă pe transpiraţie?

Un pensionar bucureştean, fost inginer agronom, supărat că plăteşte din ce în ce mai mult la utilităţile casei, a luat facturile lunare la puricat. Concluzia: consumatorul român plăteşte ”taxa de transpiraţie” şi ”acciza antieuropeană”.

Cu cu 14 ani în urmă, în România taxa pe serviciul de canalizare se calcula conform unei norme a Organizaţiei Mondiale a Consumatorului (OMC) de randament. Astfel, dacă consumai 9 metri cubi de apă într-o lună, se considera că ai deversat la canalizare 80% din acea cantitate, adică 7,2 metri cubi. Restul de 20% se considerau pierderi, care nu ajungeau la canalizare, prin procesul evaporării. Adică, bei apă şi transpiri, speli rufe şi prin uscare acestea evaporă apă, fierbi ciorbă şi se evaporă apă etc.

Cu 14 ani în urmă în Bucureşti s-a renunţat la acest normativ OMC, iar acum pentru 9 metri cubi de apă consumaţi plăteşti 9 metri cubi de apă deversaţi la canal. ”Aceata este taxă pe transpiraţie şi nu este normal! De ce s-a renunţat la normativul care avea o logică şi era corectă cu cetăţenii?”, se întreabă Ion Zurini, 76 de ani, fost cercetător în domeniul agronomiei. Trebuie să menţionăm că nu toate primăriile din ţară au mărit taxa în beneficiul operatorilor de apă şi canalizare şi în detrimental cetăţenilor. Dăm exemplu o factură a Companiei de apă şi canalizare din Târgovişte, care în anul 2012 folosea încă normativul OMC de 80%.

Apa Nova, operatorul  serviciului de canalizare din Bucureşti, spune că: ”Regulamentul de organizare si functionare a serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare din Municipiul București aprobat prin prin Hotararea CGMB nr. 157/2005, potrivit caruia din volumul de apa consumata se factureaza 100% apa uzata deversata la reteaua de canalizare.”.

20% din birul pe canalizare e imoral

Dacă aveţi însă curiozitatea să verificaţi Ordinul ANRSC 88/2007, veţi găsi la art 17: (1) Cantitatea de apa uzata evacuată de utilizatorii casnici, stabilită în cadrul contractului de prestare/furnizare a serviciului, reprezintă o cota procentuală, de regula, între 80 şi 100% din cantitatea totală de apă rece furnizată, prin hotărâre a autorităţii administraţiei publice locale, pe baza unui studiu de specialitate efectuat de un institut de specialitate”.

Iar HCGMB 23/1993 explicitează, în Anexă: ”Apa deversată la canal provenită din consumul menajer al populaţiei se stabileste la nivelul a 80% din cantitatea de apa consumata”. Adică taxa de canal pentru consumatorii casnici se stabileşte de adminsitraţia locală între 80% şi 100% din apa consumată, iar în Bucureşti consiliyul General a stabilit că trebuie respectată norma OMC trebuie să fie 80%, nu 100% din apa furnizată. Asta însemană că 20% din taxa de canalizare percepută de Apa Nova este ilegală. Ea poate fi atacată în penal, pe abuz împortiva intereselor persoanei, sau pe civil, pentru recuperarea prejudiciului, de către orice consummator.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.