ȘTIAȚI CĂ: Tăriceanu a dat, în 2008, o Hotărâre de Guvern… când să vină CUTREMURUL. Seismul nu l-a ascultat…
Social Ultima Ora

Alertă! România, încolțită de cutremure. S-au reactivat faliile tectonice de mică adâncime, mai periculoase decât Vrancea!

Astăzi se împlinesc 42 de ani de la marele cutremur din 1977. Specialiștii spun că unseism la fel de mare se poate produce oricând în România. Adică, trebuie să ne așteptăm la ce este mai rău. Mai mult, o serie de cutremure de suprafață s-au produs în ultimele luni în România. Straniu este faptul că aceste seisme apar tot mai des în zone care nu au legătură cu falia din Vrancea. Ce se întâmplă cu aceste mișcări tectonice de suprafață?

În zona de sud, Bucureştiul stă mai bine la capitolul seisme. Asta pentru că sub Parcul Tineretului există o structură uriaşă din beton, sub formă de potcoavă, care se întinde de la Palatul Copiilor, pe sub Sala Polivalentă şi Orăşelul Copiilor, până sub Cimitirul Bellu. Intrarea se află pe strada Secerei, în apropiere de Palatul Copiilor. Pe poartă scrie că nu ai voie să staţionezi în faţa ei. Surse din Primăria Capitalei ne-au dezvăluit că acolo se află cel mai mare adăpost pregătit pentru cazurile de forţă majoră pe timp de război sau calamitate. Buncărul are o înălţime de şase etaje şi în el pot încăpea 20.000 de persoane. Structura din beton a fost construită în anii 60, cu mult înainte de inaugurarea Sălii Polivalente, din 1974. Aceleaşi surse ne-au spus că existenţa uriaşului adăpost explică protecţia de care se bucură cartierul Berceni la cutremur: unda seismică este atenuată de pereţii buncărului.Cutremure în seria în România

Pentru România sunt două veşti în ceea ce priveşte seismicitatea: una proastă, cealaltă foarte proastă.  Ne putem aştepta oricând la un cutremur de mare adâncime în zona Vrancea, care ar putea avea 7,6 grade Richter, adică mai mult decât cel din 1977. În plus, s-au reactivat faliile tectonice de mică adâncime, care pot produce seisme cu efecte mult mai grave decât cel din Vrancea.

Harta seismicităţii din România pune în evidenţă 22 de focare seismice (marcate cu linii roşii subţiri), altele decât cel din Vrancea. Acestea se activează periodic, o dată la 50 sau 100 de ani. Falia Vidraru – Snagov – Shabla (Bulgaria) – linie roşie groasă – s-a reactivat. În acest moment, avem practic încă două focare seismice pe lângă cel din Vrancea Citeşte întreaga ştire: România e încolţită de cutremure

Adică, Vrancea nu este singurul focar seismic din România. Dacă aici cutremurele se produc la adâncimi mari, de peste 100 de kilometri, există o mulţime de alte focare de suprafaţă, dispuse pe aproape tot cuprinsul ţării, din Banat până în Dobrogea şi din Satu Mare până la Giurgiu. În cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 până la 70 de kilometri adâncime şi au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor români, aceste zone seismice de suprafaţă se activează o dată la 50 sau la 100 de ani.

 

Harta seismicităţii din România pune în evidenţă 22 de focare seismice (marcate cu linii roşii subţiri), altele decât cel din Vrancea. Acestea se activează periodic, o dată la 50 sau 100 de ani. În acest moment avem, practic, încă 21 de focare seismice pe lângă cel din Vrancea.

Diferenţa dintre cutremurele de suprafaţă şi cele de adâncime este că primele se resimt pe o arie redusă, dar lasă în urmă distrugeri uriaşe.

Exemplu: Falia Vidraru – Snagov – Shabla (Bulgaria) – linie roşie groasă – s-a reactivat. Cutremurel pe acestă falie pot distruge, de exemplu, barajul de la Vidraru, cu efecte catastrofale pentru localitățile din aval de acest baraj.

Cele de adâncime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime şi pagube atât de mari.
Specialiștii spun că trebuie să ne obişnuim cu ideea că suntem într-o zonă seismică.

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii