Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 1
Social Ultima Ora

Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș

Fundația Conservation Carpathia a anunțat că pregătește un proiect economic pentru România montană care să aibă la bază salvarea naturii. Adică să ne îmbogățim protejând natura. Prezentă în România de nouă ani, fundația a reușit să producă, în timp, mai multe rumori: cumpără păduri, dar nu vinde lemn; adminsitrează două fonduri de vânătoare, dar nu vânează nimic…

Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 2

Imediat după ce a apărut, fundația a fost acuzată că ar vrea să cumpere 100.000 de hectare de pădure în România.

Într-adevăr, în acest moment Conservation Carpathia cumpără aproxiamtiv 2.000 de hectare de pădure pe an. Până acum, are în proprietate 21.000 de hectare. Și va continua.

De asemenea, a fost acuzată că vrea să creeze un ”rai al urșilor și lupilor” în Carpați. Adevărul este că, după ce a acumpărat păduri, Fundația Conservation Carpathia a luat în administrare și două fonduri de vânătoare în România… pe care a interzis vânătoarea.

Ideea de bază este ca, în timp, fundația vrea să realizeze în Munții Făgărașului cel mai mare parc natural al Europei, un  ”Yellowstones” al bătrânului continent.

Asta pentrun că România are cea mai mare suprafață de păduri virgine, cele mai numeroase populații de carnivore mari, cea mai bogată biodiversitate și cea mai mare suprafață nefragmentată de păduri din Europa.

În condițiile generale de suprapopulare umană, schimbări climatice și o criză a biodiversității cu care omenirea nu s-a mai confruntat niciodată înainte, aceste bunuri naturale ale Carpaților sunt considerate de ecologiști o comoară pe care cele mai multe din țările ale continentului au pierdut-o.

Rezervațiile mari aduc beneficii de zeci de milioane de dolari pe an

Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 3 Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 4 Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 5 Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 6

”Autoritățile vor să dezvolte turismul în România prin construirea de pârtii pentru schiat sau turism la Marea Neagră. Păi, în Europa schiatul se face în Austria și Elveția, iar această tradiție nu poate fi ajunsă din urmă de România. Turismul la mare? Păi, ce facem cu Franța și Gracia și Spania? Nu le putem învinge! Avem însă un atu, cele mai întinse păduri sălbatic din Europa. La acest capitol, turism ecologic, nu ne  poate învinge nimeni. O rezervație de 200.000 de hectare de pădure sălbatică în Munții Făgăraș ar putea deveni la fel de celebră ca Yellowstone sau Serengeti. Aceste rezervații aduc beneficii, fiecare în parte, de zeci de milioane de dolari pe an din turism ecologic” a spus Christoph Promberger, directorul executiv al Fundației Conservation Carpathia.

În ceea ce privește economia locală din localitățile montane, Christoph este de părere că ea este pe o cale greșită, altfel nu s-ar explica de ce pădurile din România produc foarte mulți bani, în special prin defrișări, dar localnicii rămân tot săraci. În acest context fundația propune „economia verde” bazată pe afaceri prietenoase cu mediul.

Cei 60 de membrii angajați ai Fundației au realizat, prin sponsorizări, un plan complet de implementare a afacerilor verzi și caută oportunitățiși parteneri locali care se se implice.

De asemenea, au construit patru observatoare de animale sălbatice pe Valea Dâmboviței și o fermă de biodiversitate, la Cobor, în județul Brașov.

Menționăm că observatoarele de animale sălbatice sunt cabane care asigură cazare, din care se pot fotografia sălbăticiunile de aproape, contra cost, desigur.

Ecologiștii consideră că transformarea zonelor monatne într-un soi de muzee în aer liber ar aduce comunităților locale mai mulți bani decât au acum.

Vânătorii sunt supărație pentru că nu au fost consultați

Împortiva acestei viziuni se împotrivesc oarecum vânătorii cu arme. ”Asistăm la o protecție a prădătorilor mari din România care a dus la înmulțirea peste măsură a acestor populații. În acest context vorbim deja despre degenerarea speciilor de carnivore mari. Lupul a devenit gunoier, pe lângă loclaități, iar ursul a coborât și el chiar în orașe. Asta nu din cauza defrișărilor, ci din cauza foamei. Cerbul și căpriorul aproape că a dispărtu din zona montană. Ce să mănânce prădătorii? Problema trebuie studiată în teren cu foarte mare atenție de către specialiști, iar cei mai buni specialiști în acest domeniu suntem noi, vânătorii, dar pe noi nu ne întreabă nimeni, nimic ”, ne-a spus Neculai Șelaru, directorul general al Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi.

Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 7 Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 8 Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 9 Vânătorii fără arme pregătesc un Yellowstone în Făgăraș 10

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.