Unde să te aşezi ca să scapi cu viață
Social Ultima Ora

Unde să te aşezi ca să scapi cu viață

Fie că pleci la serviciu într-o zi obişnuită, fie că ţi-ai făcut bagajele pentru vacanţă şi porneşti într-o călătorie lungă, ai grijă unde te aşezi în mijloacele de transport. Anumite locuri sunt mult mai sigure decât altele, indiferent dacă e vorba de banalul tramvai, de autobuz, tren, metrou, avion sau de maşină. Libertatea te învaţă azi unde să stai ca să… scapi cu viaţă. Fie că pleci la serviciu într-o zi obişnuită, fie că ţi-ai făcut bagajele pentru vacanţă şi porneşti într-o călătorie lungă, ai grijă unde te aşezi în mijloacele de transport. Anumite locuri sunt mult mai sigure decât altele, indiferent dacă e vorba de banalul tramvai, de autobuz, tren, metrou, avion sau de maşină. Libertatea te învaţă azi unde să stai ca să… scapi cu viaţă.

În tramvai

Unde să te aşezi ca să scapi cu viață

Astra Vagoane Călători din Arad a realizat cel mai modern tramvai fabricat în România. Se numeşte Imperio şi este un tramvai din generaţia a IV-a. Pentru realizarea lui s-au făcut mai multe studii, inclusiv unele privind cele mai sigure locuri în caz de, Doamne fereşte!, eveniment rutier. “Rezultatele testelor au arătat că într-un tramvai cele mai protejate zone sunt din zona uşii a doua şi a penultimei uşi (uşa 5). Tocmai acest lucru ne-a determinat să amplasăm acolo scaunele pentru copii, persoane în vârstă şi persoane cu dizabilităţi motrice”, ne-a spus Mihai Chepeţan, director de producţie în cadrul Astra Vagoane Călători Arad. Astfel, cele mai periculoase locuri pentru călători sunt în zona din faţă, imediat lângă vatman şi în zona din spate, la capătul tramvaiului. Zona din mijloc se clasează pe un nivel mediu de siguranţă în caz de impact.

În avion de linie

Unde să te aşezi ca să scapi cu viață

Experţii de la Popular Mechanics au descoperit un lucru cel puţin curios: cele mai nesigure locuri dintr-un avion implicat în incidente violente cu solul (decolări sau aterizări ratate ori forţate) sunt cele de la business class. Explicaţia ar fi aceea că în astfel de accidente mai mult de 60% din aeronave au atins solul mai întâi cu botul (acolo unde se află cele mai scumpe locuri), care preia astfel mare parte din şocul impactului. Locurile aflate în partea din mijloc a avionului nu pot fi considerate nici ele prea sigure, din cauza faptului că se află în apropierea aripilor, care adăpostesc, de obicei, rezervoare cu combustibil. Aşadar, locurile din spate pot fi considerate relativ sigure. Aceste date nu sunt valabile în cazul unor explozii în aer, urmate de dezintegrarea totală a fuselajului, sau a unei prăbuşiri de la foarte mare altitudine.

În autocar

Unde să te aşezi ca să scapi cu viață

Experţii de la Popular Mechanics au stabilit că cele mai multe accidente în care sunt implicate autocarele au drept cauze nu coliziunile frontale, aşa cum am fi tentaţi să credem, ci cele laterale. Acestea din urmă provoacă şi cele mai multe victime, mai ales din cauza expunerii la ferestre a pasagerilor. Deci, dacă sunteţi fatalist, evitaţi locurile de la fereastră, deşi priveliştea poate fi un bun companion de călătorie, şi aşezaţi-vă pe rândurile de lângă coridor şi cât mai spre spatele vehiculului. Sunt recomandate şi scaunele aflate în spatele şoferului, căci asigură o protecţie sporită în cazul unui impact frontal.

În autoturism

Unde să te aşezi ca să scapi cu viață

Statistic, cel mai sigur loc dintr-un autoturism aflat în mişcare este cel de pe mijlocul banchetei din spate. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Buffalo, SUA, care au analizat urmările a nu mai puţin de 60.000 de accidente auto soldate cu morţi şi care au demonstrat că sunt cu 85% mai multe şanse ca ocupantul acestui loc să scape cu viaţă faţă de ceilalţi pasageri. Cu toate acestea, americanii atrag atenţia că, fără a purta centura de siguranţă, pasagerul în cauză are de trei ori mai multe şanse de a-şi pierde viaţa, proiectat prin parbriz, faţă de ceilalţi pasageri.

 

Legendă:

Roșu – cel mai periculor

Albastru – risc mediu

Verde – risc minim

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.