Unde mergem în weekend? Premiere în cinema, expoziții și evenimente dedicate mărțișorului 1
Unde mergem în weekend? Premiere în cinema, expoziții și evenimente dedicate mărțișorului
Social Ultima Ora

Unde mergem în weekend? Premiere în cinema, expoziții și evenimente dedicate mărțișorului

Farmecul Mărțișorului continuă cu evenimente dedicate lui, dar sunt și vernisajul expoziţiei de fotografie de arhitectură „Locuinţa interbelică în Sectorul 3” sau premiera filmului „You Were Never Really Here”, dublu premiat la Cannes în 2017, se numără între evenimentele culturale şi de divertisment care au loc în acest weekend în Bucureşti.

Expoziţia de fotografie de arhitectură „Locuinţa interbelică în Sectorul 3” găzduită de  Palatul Suţu, poate fi vizitată până pe 31 martie. Propusă de Sucursala sectorului 3 a Uniunii Arhitecţilor din România, expoziţia are scopul să pună în valoare identitatea culturală şi istorică locală, prin prezentarea unor edificii cu funcţiunea de locuire, lucrări reprezentative pentru arhitectura modernistă a capitalei, blockhaus-uri sau vile, realizate în acest sector în perioada interbelică.

Festivalul Mărţişorului 2018, organizat de Primăria Sectorului 4 şi Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu” (CECTUNB), are loc până pe 12 martie. Programul cuprinde spectacole, expoziţia „Din suflet de copil” cu lucrări realizate de elevii cursului de pictură susţinut de Nicoleta Zagura, expert UNESCO în educaţie artistică, şi cu mărţişoare hand-made, care vor fi oferite în dar tuturor spectatorilor şi vizitatorilor.

În spaţiul expoziţional al CECTUNB va fi organizată o expoziţie de costume populare româneşti autentice, rare, vechi de peste 100 de ani (colecţia privată a Simonei şi Cristinei Leasă).

Sâmbătă, de la ora 18.00, la CECTUNB va fi invitat ansamblul de dansuri populare „Doiniţa” din Bucureşti, care va prezenta un program special, de iniţiere şi de cunoaştere a tradiţiilor folclorice româneşti. Spectacolul „Folclor de Mărţişor” va include cântece şi dansuri populare specifice fiecăreia dintre zonele etnografice ale României (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Bihor, Făgăraş, Năsaud, Maramureş, precum şi Căluşul, dansul reprezentativ al românilor).

Târgul „De Mărţişor. Târg cu tâlc…” este deschis de luni până duminică, între orele 10.00 – 17.00, până pe 8 martie, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Vizitatorii pot cumpăra de aici mărţişoare lucrate manual.

De asemenea, și în centrul Bucureștiului, lângă Universitate, este deschisă o expoziție cu vânzare de mărțișoare.

Artista Sainkho Namtchylak, originară din Republica Tuva, adânc în Siberia Sovietică, la graniţa mongolă, va susţine un concert solo duminică, de la ora 20.00, la Control Club. Cântăreaţa a locuit la Moscova, unde talentul său vocal surprinzător în tradiţia „throat singing” sau „overtone singing” a fost recunoscut şi promovat pe plan internaţional în ansamblurile „de vitrină” ale minorităţilor din URSS. Începând cu anii 1990, stabilindu-se la Viena, Namtchylak s-a afirmat în altă direcţie, ca fenomen al muzicii improvizate şi artist important pe scenele de muzici în afara normelor.

La spectacol va participa şi Arjopa, sosită din Berlin special pentru acest concert. Artista a crescut cu muzica strămoşilor ei emigraţi din sudul Siberiei în Germania, fiind instruită în tehnici vocale asiatice din vechime pe care astăzi le mixează cu muzică occidentală, elemente de jazz şi folk-rock.

În cinematografele din ţară vor rula în premieră în acest weekend filmul „N-ai fost niciodată aici/ You Were Never Really Here”, pentru care Lynne Ramsay a fost premiată pentru scenariu şi Joaquin Phoenix, pentru interpretare, la Festivalul de la Cannes din 2017, şi comedia neagră „Jocul de-a detectivii/ Game Night”, cu Rachel McAdams, Jason Bateman şi Kyle Chandler în distribuţie, regizată de John Francis Daley şi Jonathan M. Goldstein.

Vor mai rula în premieră în cinematografe filmul de aventuri „Pe roţi/ On Wheels”, regizat de Mauro D’Addio, şi thrillerul „Red Sparrow”, regizat de Francis Lawrence, cu Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Mary-Louise Parker şi Ciarán Hinds în distribuţie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.