Un primar din România a publicat lista asistaților social și bolile lor 1
Un primar din România a publicat lista asistaților social și bolile de care suferă
Social Ultima Ora

Un primar din România a publicat lista asistaților social și bolile lor

Primarul din Giurgiu a decis să posteze pe Internet o listă cu numele și diagnosticul celor 176 de persoane care primesc ajutor social pe caz de boală în oraș.

Datele medicale ale unei persoane sunt confindentiale, insa edilul din Giurgiu sustine ca nu e nimic de ascuns, iar motivul acestei probe de transparenta este ca unii dintre asistatii social se plang de afectiuni care nu i-ar impiedica de fapt sa munceasca, insa prefera sa traiasca pe banii statului.

„Nu avem nimic de ascuns. E bine ca cetateanul din oras sa stie ce se intampla (…) Tulburare depresiva, tulburare depresiva. Deci eu inteleg ca nu prea iti vine sa te duci lunea la munca. Ai o depresie, dar trebuie sa te duci pentru ca cineva iti da bani pentru asta”, este explicatia primarului Nicolae Barbu (PSD), arată Digi24.

Sursa citata a verificat tabelul facut de Directia de Asistenta Sociala din Primaria Giurgiu si a constatat ca 30% dintre beneficiarii declarati inapti de munca sufera de suflu sistolic, bronsita sau depresie. Aceste boli nu îi împiedică să munceasca, este părerea medicilor.

O situatie asemanatoare a fost semnalata recent in Targoviste, unde sute de asistati social fac rost de adeverinte medicale, astfel incat sa nu munceasca in folosul comunitatii.

260 de persoane din cei 300 de asistati sociali au adus adeverinte medicale care atesta ca sunt bolnavi – cea mai des invocata boala fiind depresia-, iar astfel scapa de munca, dar primesc in continuare bani.

Aici insa se face ancheta. Toti medicii care au semnat scutirile medicale pentru asistati vor fi audiati de o comisie de la Colegiul Medicilor, iar politistii fac cercetari pentru fals in inscrisuri si uz de fals.

Suma totala platita de statul roman pentru ajutorul social (venit minim garantat) depaseste 60,88 milioane de lei (circa 13 milioane de euro), valoarea medie fiind de 276,49 lei de persoana, conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

În decembrie 2017, au beneficiat de acest ajutor social 220.207 de persoane.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.