https://recorder.ro/exclusiv-isu-nu-a-dat-aviz-pentru-inaugurarea-catedralei-mantuirii-neamului-este-ilegal-se-face-pe-raspunderea-organizatorului/?fbclid=IwAR1BlVcwGLn_FifDcqRf_9Iz2832G-0hqRA-DVgYtaIHxxQPnLjji9REFgs
Social Ultima Ora

ULUITOR. Catedrala Mântuirii Neamului NU POATE FI SFINȚITĂ! Nu are AVIZ PSI!

Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului se va face duminică… fără aviz PSI, adică ilegal.  Patriarhia a anunţat că aşteaptă 30.000 de credincioşi pentru a participa la slujba de sfinţire a Catedralei Naţionale, numai că siguranța acestor oameni se află la mila Domnului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a confirmat că nu a dat aviz, acțiunea fiind în afara legii, arată recorder.ro.

O lege care interzice desfăşurarea oricăror evenimente publice pe un şantier deschis, aşa cum este, în acest acest moment, Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia ignoră cu bună ştiinţă aceste reglementări, fără să-și pună problema siguranței zecilor de mii de oameni. Biserica și-a fixat ca obiectiv inaugurarea cu orice preț a construcției în anul în care România împlinește 100 de ani. Întrebare: Dacă BOR ar fi cerut un  iliard d eeuro pentru acestă contrucție, credeți că nu ar fi obținut? Ba, da, construcția ar fi putut fi terminată! De ce nu s-a întâmplat acest lucru?

Oricum, nici ISU și nicio altă instituţie a statului nu poate aproba Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului. „Este ilegală punerea în funcțiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006“, susține Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

ISU e pregătit să intervină

După cum a anuțat însăși Patriarhia, Catedrala Mântuirii Neamului se află în acest moment în stadiul „la roşu“, construcţia urmând a fi finalizată abia în anul 2024. BOR știa că nu poate obține aviz de securitate pentru o construcție aflată în acest stadiu, motiv pentru care a trimis o simplă înştiinţare Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Instituţia notificată nu poate aproba, însă, o scrisoare pentru care nu există niciun cadru legal.

„Am luat la cunoştinţă, la nivelul ISU, despre intenția organizării acestui eveniment şi despre numărul ridicat de participanţi. Totuşi, desfăşurarea evenimentului în interiorul șantierului se face exclusiv pe răspunderea proprietarului, a organizatorului“, a explicat Daniel Vasile.

Reprezentanţii ISU au explicat că, deşi vor fi puşi în situaţia de a participa la o acţiune ilegală, vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca ziua de duminică să nu fie marcată de niciun eveniment special. „Suntem în alertă şi avem un plan de măsuri bine pus la punct. Unitatea de pompieri este la mai puţin de un kilometru distanţă, avem şi echipaje de stingere, şi echipaje SMURD, iar la nivelul instituţiei a fost desemnat un ofiţer responsabil de monitorizarea misiunii şi de evoluţia acesteia”.

Pe lângă cei 30.000 de enoriași care urmează să vină din toate colțurile țării, la ceremonia de duminică vor participa 2.000 de invitanţi speciali, printre care se vor număra cei mai importanţi oameni ai ţării! Printre aceştia, sponsori şi politicieni care au finanţat construcţia începută în urmă cu opt ani. Cei 2.000 sunt singurii care vor avea acces în Catedrală în timpul Liturghiei, în timp ce credincioșii de rând vor sta pe platoul din față.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.