Ţinutul Secuiesc are numai 532 de secui! Ei cer autonomie pe 17.063 de kilometri pătraţi, adică judeţele Harghita, Covasna şi Mureş 1
Social Ultima Ora

Ţinutul Secuiesc are numai 532 de secui! Ei cer autonomie pe 17.063 de kilometri pătraţi, adică judeţele Harghita, Covasna şi Mureş

Dacă tot vrea ministrul Internelor, Carmen Dan, să le dea autonomie (vezi aici) , să vedem despre ce este vorba, de fapt, în interiorul acestei sintagme: Ținutul Secuiesc! Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, la recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2002, s-au declarat “secui” doar 532 de persoane.

Pentru a spori numărul secuilor, la recensământul din 2012, etnicii maghiari au fost îndemnați să se declare secui și nu maghiari. Rezultatele ultimului recensământ nu prezintă care este numărul declarat al secuilor ci doar al maghiarilor. Din informațiile noastre, la ultimul recensământ oficial din România aproxiamtiv 1.600 de persoane s-au declarat secui, dar, din păcate, ei nu apar în documentele oficiale – adică li s-au încălcat drepturile.

În fine, făcând împărţirea suprafeței celor trei județe la numărul de 532 ar rezulta că fiecare secui revendică de fapt un teritoriu de 32 de kilometri pătraţi, adică 3.200 de hectare. Nu e cam mult?

Aceste trei judeţe care ar trebui să devină Ținut Secuiesc mai au, pe lângă secui, şi o populaţie de 1.128.990 de persoane aparţinând altor etnii, inclusiv cea maghiară, care, în paranteză fie spus, nu poate fi asimilată secuimii, din moment ce secuimea însăşi şi-a manifestat existenţa separată prin cele 532 de persoane. Să dăm un exemplu: rutenii sunt o minoritate de limbă ucraineană, care se deosebeşte oficial de cea ucraineană, are o asociaţie separată şi primeşte de la bugetul de stat din România, pentru conservarea propriei culturii, o sumă separată faţă de minoritatea ucraineană, deşi, repetăm, au o limbă comună…

Buuun. În presupusul  ”Ținut secuiesc”, pe care îl sprijină acum ministrul Carmen Dan, am avea 532 de secui – considerați populație majoritară în zonă – și 1.128.990 de persoane care să reprezinte, tot în ”Ținutul Secuiesc”, minoritățile!  Este evident că avem aici o fractură logică!

Înaltă ordine de idei, vechile cronici maghiare spun că secuii au fost o populaţie de origine hunică, aşezată de Regatul Ungariei la curbura Carpaţilor pe la anul 1200, unde, cităm din cronica lui Keza, “amestecându-se cu blackii (românii – n.r.), se spune că se folosesc de alfabetul lor” – de unde alfabetul zis “secuiesc”. Despre originea acestei populaţii menţionăm aici o observaţie a istoricului Pál Antal Sándor, membru al Academiei Maghiare: “În decursul secolelor, secuii de origine nemaghiară s-au maghiarizat datorită sarcinilor militare (…)”.

În concluzie, Ținutul Secuiesc trebuie să aibă secui mai întâi, apoi să ceară ceea ce vrea să ceară…

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.