A 4-a ediție a evenimentului Ro-Wine. Vinuri din 8 țări și, în premieră, o secțiune gourmet în România
Cea de a IV-a ediție a Vinfest se reprogramează din cauza condițiilor meteo
Social Ultima Ora

Țara noastră are o relație mai specială cu alcoolul: ”Zeul vinului s-a născut în România”

În general, sărbătorile la români sunt udate dintotdeuna cu mult alcool. Explicaţia beţiilor ritualice, documentată de specialiştii în domeniu, este mult mai veche decât creştinismul şi are o explicaţie simplă: aici s-a născut zeul vinului, Dionysos!

Țara noastră are o relație mai specială cu alcoolul: ”Zeul vinului s-a născut în România” 1 Țara noastră are o relație mai specială cu alcoolul: ”Zeul vinului s-a născut în România” 2

Descoperirile arheologice au atestat cultivarea viţei de vie pe teritoriile româneşti cu peste 5.000 de ani în urmă.

Savantul german August Griesbach a menţionat, în 1872, că: ”Patria viţei de vie trebuie căutată în ţinuturile păduroase ale Pontului (Marea Neagră – n.r.) şi ale Traciei, până dioncoace de Dunăre”.

A.D. Xenopol menţiona şi el că: ”Patria cea veche a geto-dacilor, Tracia, era o regiune viticolă, cauză pentru care era considerată ca locul de naştere a zeului vinului, Dionysos” (sau Bachus, în tradiţie latină –n.r.).

Doar Burebista a reuşit să domolească tradiţia

Istoricul francez Raymond billiard scria în 1913 că: ”Dintre toate părţiel Europei, Tracia a fost cea mai veche şi cea mai respectată pentru vinurile sale”.

Herodot (sec. V  î.Ch.) a menţionat în lucrările sale de istorie despre exportul de vinuri al geţilor către teritoriile greceşti, dar şi mai departe, către Egipt. Filosoful Platon menţiona că tracii beau vin neamestecat deloc cu apă, iar Strabon a subliniat că regele dac Burebista a trebuit să declare prohibiţia pentru a tempera beţiile şi pentru a putea realiza cu supuşii săi cel mai puternic stat dac al tuturor timpurilor.

Chiar şi pe columna lui Traian sunt reprezentate butoaiele cu vin ale dacilor pe care îi cucerise. Menţiunile medievale sunt şi mai elocvente, la un moment dat statul Papal importând vin din podgoria Alba-Iulia, pe motiv că sunt ”mult apreciate de Pontif”.

În acest context, vinul, implicit şi zeul vinului, s-au născut pe teritoriul României, mai mult, cultivarea viţei de vie a fost exportată din Balcani către vestul Europei, nu invers, sunt de părere oenologii.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.