temperaturile
temperaturile
Social Ultima Ora

Strategia Națională privind Schimbările Climatic: Temperaturile maxime vor crește cu 6 grade

Verile au început să ne aducă din ce în ce mai des temperature maxime de peste 40 de grade. Conform datelor Ministerului Mediului, în țara noastră situația urmează să se înrăutățească. Maximele termice vor crește necontenit, de la an la an. Aceste schimbări climatice au mărit déjà incidența bolilor cardivasculare și respiratorii în România. Și încă nu avem studii pentru măsuri de adaptare ale sănătății publice la efectele schimbărilor climatice.

Potrivit evaluărilor Strategei Naționale privind Schimbările Climatice, prezentată de Ministerul Mediului, România aşteaptă o încălzire medie anuală față de perioada 1980 – 1990 între 0,5°C şi 1,5°C pentru perioada 2020-2029 şi între 2,0°C şi 5,0°C pentru 2090- 2099. Cu alte cuvinete, pentru noi urmează un secol fierbinte… În acest moment, creșterea temperaturilor

Lunare medii ale aerului arată că în raport cu nivelul de referinţă1961-1990, în intervalul 2001- 2008 temperatura aerului a crescut déjà cu 1,6°C în ianuarie, în martie, cu 1,3°C, în iulie cu 1,6°C şi în august cu 1,6°C.

Iernile vor fi mai blânde în nord

Pentru perioada 2070-2099, raportată la deceniile 1961-1990, rezultatele modelării meteorologice evidenţiază transformări negative spectaculoase.

Astfel, în ceea ce priveşte temperature medie minimă din anotimpul de iarnă, vom înregistra creşteri semnificative în jumătatea de nord, în special în Transilvania, cu 4,0°C, până la 6,0° C. Încălzirea iernilor se va simți mai modest în sud, unde minimele vor crește cu 3,0°C-4,0°C.

Acest semnal climatic este deja existent, aşa cum rezultă din analiza datelor de observaţie pentru perioada 1961-2000: o încălzire de 0,8-0,9°C în nord-estul şi nord-vestul ţării.

În cazul temperaturilor medii maxime din anotimpul de vară, se vor înregistra creşteri substanţiale în sudul ţării, cu 5,0°C- 6,0°C comparativ cu nordul, unde maximele vor crește cu 4,0°C-5,0°C.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, peste 90% dintre modelele utilizate de meteorology proiectează pentru perioada 2090-2099 producerea de secete în România, cu 20% mai severe decât în ultimii ani, în special în zonele de sud şi sud-est.

”Incidenţa bolilor cardiovasculare şi a celor respiratorii infecţioase a crescut”

Înacest context, Strategia Națională privind Schimbările Climatice spune că: ”Incidentele din domeniul sănătăţii în timpul perioadelor cu temperaturi extreme par a fi cele mai frecvente manifestări ale efectelor schimbărilor climatic asupra sănătăţii publice. Incidenţa bolilor cardiovasculare şi a celor respiratorii infecţioase a crescut în contextual unei clime mai calde, mai umede. Nu există studii pe care să se fundamenteze măsurile de adaptare la efectele schimbărilor climatice ale sănătăţii publice. Sunt necesare studii epidemiologice, împreună cu o monitorizare constant şi o abordare orientată spre prevenţie”, spune documentul.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.