Ştiaţi că şi drapelele trebuie să se odihnească la bătrâneţe? Aşa arată dormitorul de steaguri de la Muzeul Militar
Social Știință și Tehnologie Ultima Ora

Ştiaţi că şi drapelele trebuie să se odihnească la bătrâneţe? Aşa arată dormitorul de steaguri de la Muzeul Militar

Oboseala nu este doar o stare a fiinţelor vii, ci şi a obiectelor. În acest context, nu numai oamenii ies la pensie, ci şi, de pildă, steagurile. De la o anumită vârstă, drapelele şi stindardele se retrag în ”dormitorul de steaguri”.

Ştiaţi că şi drapelele trebuie să se odihnească la bătrâneţe? Aşa arată dormitorul de steaguri de la Muzeul Militar 1   Ştiaţi că şi drapelele trebuie să se odihnească la bătrâneţe? Aşa arată dormitorul de steaguri de la Muzeul Militar 2

Cum oboseşte un steag? Desigur, el nu aleargă nicăieri, dar prin simplul fapt că stă vertical pe hampă (băţul, suliţa steagului) se ”stresează”. Asta însemană că atracţia gravitaţională îi torsionează, îi distruge, în timp, textura, ca oricărui obiect textil. Circulă o poveste în Muzeul Militar, situat în sectorul 1, care spune că într-o noapte s-a declanşat alarmă din cauza unui steag expus care s-a rupt în două, pur şi simplu, şi, în cădere, a pus în alertă senzorii de mişcare.

Pentru a preîntâmpina distrugerea, fiecărui steag de patrimoniu i se realizează o copie, pentru a fi expusă publicului, iar originalul este dus în ”dormitorul de steaguri”, la odihnă, pentru a i se prelungii viaţa cât mai mult posibil. Din când în când, originalele mai puţin vârstnice sunt scoase şi ele pentru a fi expuse în cadrul unor evenimente deosebite. După care sunt readuse în depozit.

Aici trec mai întâi printr-o ”toaletă persoanală”, cum fac oamenii înainte de a se culcare (unii), respectiv sunt ţinute câteva săptămâni în carantină de dezinfectare. Sub nici o formă un obiect nu intră, sau reintră în ”dormitorul de steaguri” fără să fie complet curat. Motivul este simplu: pătrunderea unei ciuperci în acest depozit ar fi o nenorocire pentru obiectele de patrimoniu de aici. După ce îşi fac toaleta de rigoare, steagurile sunt puse la somn, pe întuneric – deoarece lumina le stresează -, în sutele de rafturi speciale ale depozitului.

Steagul istoric al României nu are stemă

Depozitul de stindarde şi drapele din Muzeul Militar este cel mai mare de acest fel din ţară, iar piesele de aici sunt unicate la nivel mondial.

Diferenţa dintre cele două tipuri de steaguri este că drapelul are stema pictată pe tricolor, acvila hampei mai mică şi a aparţinut unei unităţi de pedestrime. Stindardul are stema brodată, acvila este mai mare şi a aparţinut unităţilor de cavalerie sau unităţilor motorizate.

Setagul tricolor roşu, galben şi albastru apare pentru prima oară în 1834, la Miliţia Ţării Româneşti, dar culorile erau pe orizontală. Tot pe orizontală sunt aşezate culorile tricolorului revoluţionarilor de la 1848. Abia în 1867 se dispun culorile pe verticală, pe drapelul Gărzilor Civice. Acesta devine, ulterior, steagul oficial al României, care nu avea stemă. Steme aveau doar steagurile militare. Abia după 1947 se introduce stema socialistă pe steagul naţional, scoasă apoi în decembrie 1989. Cea ce avem acum este steagul tradiţional al ţării. Intenţia politică din ultima vreme de a-i pune stemă este o eroare istorică, sau o rea-voiţă.

Cel mai vechi steag din Muzeul Militar a aparţinut domnitorului Constantin Ipsilanti (1760-1801). El a fost găsit de un preot român la Tiraspol şi l-a donat Patriairhiei Române în 1941.

Cel mai vechi steag  cunosut pe teritoriul României a fost unul bisericesc, pe care Stefan cel Mare l-a dăruit, la 1501, Mănăstirii Zografu, de la Muntele Athos.

Ştiaţi că şi drapelele trebuie să se odihnească la bătrâneţe? Aşa arată dormitorul de steaguri de la Muzeul Militar 3

Şi vulturii de pe stindarde trebuie odihniţi periodic

Nu numai pânza steagurilor se odihneşte în depozitul special, ci şi hampele şi vulturii originali ai acestor obiecte, tot pe orizontală, pe rafturi separate. Fiecare cu eticheta şi cu fişa lui. Tot în acest dormitor special se odihnesc şi decoraţiile primate de fiecare steag  dealungul existenţei sale. Este vorba despre distincţii militare pe care unităţile militare reprezentate de aceste stindarde le-a primit pentru fapte de bravură sau evenimente istorice.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.