SOS România: ”CANCERUL” a cuprins și Parcul Național Călimani: 70.000 M3 de lemn tăiat în ultimul an (VIDEO)
Social Ultima Ora

SOS România. ”CANCERUL” a cuprins și Parcul Național Călimani: 70.000 M3 de lemn tăiat în ultimul an (VIDEO)

Agent Green și EuroNatur trag un nou semnal de alarmă: ultimele zone vaste de sălbăticie, parcurile naționale din România sunt distruse și exploatate ilegal cu acordul Romsilva, iar situația e tolerată de Ministerul Mediului. Ultima investigație realizată de Agent Green scoate la lumină dezastrul rămas în urma exploatărilor forestiere masive din Parcul Național Călimani, situat în Carpații Orientali: numai în ultimul an s-au tăiat 70.000 mc. 

Agent Green și EuroNatur trag un nou semnal de alarmă: ultimele zone vaste de sălbăticie, parcurile naționale din România sunt distruse și exploatate ilegal cu acordul Romsilva și sunt tolerate de Ministerul Mediului. O nouă investigație realizată de Agent Green scoate la lumină exploatările forestiere masive din Parcul Național Călimani, situat în Carpații Orientali.

În filmările realizate, angajați din cadrul Agențiilor de protecția Mediului au susținut că mare parte din exploatările de lemn din zonele cu păduri seculare din Călimani s-au făcut nelegal, deoarece amenajamentele silvice nu aveau avize de mediu și nici nu erau legalizate printr-un ordin de ministru.
Neoficial, în anul 2017 din Parcul Național Călimani au fost extrași peste aproximativ 70.000 de metri cubi de lemn, adică aproxiamtiv echivalentul unei suprafețe de păduri seculare de 200 de hectare care a fost rasă.

“Situația din Călimani este complet scăpată de sub control. Nivelul de distrugere al naturii și managementul defectuos al RNP Romsilva sunt chestiuni dramatice și imposibil de acceptat“, este opinia comună a EuroNatur și Agent Green, organizații care solicită Ministerului Mediului să rezilieze de îndată contractele de management semnate cu Romsilva pentru cele 12 parcuri naționale din România, să interzică exploatarea comercială în parcuri și să înceapă să protejeze bogatul tezaur în biodiversitate pe care România, o țară membră a Uniunii Europene, încă îl are.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.