ALERTĂ. Bărbatul INFECTAT într-un spital din România, A MURIT
Social Ultima Ora

Sistemul sanitar românesc înghite peste 8 miliarde de euro pe an, dar pacienții mor în spitale de infecții nozocomiale. Unde sunt banii?

Bugetul sistemului de sănătate din România înghite anual între 8 miliarde de euro! În acest context, serviciile medicale sunt execrabile – se moare efectiv în spitale, sau imediat după spitalizare -, iar bolnavii nu au acces la medicamente. Unde se duc banii?

Vă amintiți de cazul lui Marian Burcea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu rang de secretar de stat, care a fost reținut de DNA pentru constituirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței în exercițiul funcției de conducere în scopul obținerii de foloase necuvenite? Reamintim că alte 13 persoane au fost reținute în acel dosar. Se vehiculau nereguli în valoare de 3 milioane de euro. Ce fel de sumă este acesta în cadrul bugetului de sănătate publică?

Un raport Eurostat arăta că în România se cheltuiesc 340 de euro de persoană pentru serviciile medicale, anual. Dacă înmulțim 340 de euro cu 19 milioane de oameni, câți mai suntem în țară, ne rezultă 6,46 miliarde de euro total cheltuieli de sănătate. Aici ceva nu este în regulă, deoarece bugetul CNAS pe anul 2017  a fost de 29.239,1  miliarde de lei, adică 6,5 miliarde euro. Separat, bugetul Ministerului Sănătății a fost de 1,75 miliarde euro. Deci, în total sistemul de sănătate a primit anul trecut 8,25 miliarde euro. Datele sunt oficiale.

Principalele cheltuieli în sistem, pe 2017, au fost: pe medicamente compensate, cam 1,6 miliarde de euro; pe spitale, cam 2,35 miliarde euro; pe ”transferuri între unități ale adminsitrațiie publice”: 0, 816 miliarde euro; ”cheltuieli pentru asigurări sociale de sănătate”: 0,4 miliarde euro.

Menționăm că doar bugetul CNAS a fost cu 4 miliarde de lei mai mare în 2017 decât în anul precedent. În aceste condiții sistemul sanitar românesc duce lipsă de personal medical, de medicamente și de spitale. Nivelul actului medical este execrabil. Bolnavii sunt omorâți în spitale de infecții nozocomiale și nimeni nu face nimic… din lipsă de bani. Unde sunt 8,25 miliarde de euro?

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.