SENZAȚIONAL. O bucureșteancă a ajuns proprietara unei stații RATB. Cum de-a primit femeia terenul de la Primărie
Social Justiție Politic Ultima Ora

SENZAȚIONAL. O bucureșteancă a ajuns proprietara unei stații RATB. Cum de-a primit femeia terenul de la Primărie

Exproprierile pe motiv de utilitate publică sunt un dezastru în România! Astăzi a izbucnit scandalul demolărilor abuzive făcute de fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, în zoan Berzei. Tot în București s-au făcut abuzuri incredibile și la demolările pentru pasajul Basarab.  În bătaie de joc, din lipsă de bani la bugetul public, unui fost proprietar, căruia i s-a dărâmat casa, i s-a dat înapoi o parte a terenului,… chiar dacă acum e staţie RATB pe acel teren.

SENZAȚIONAL. O bucureșteancă a ajuns proprietara unei stații RATB. Cum de-a primit femeia terenul de la Primărie 1SENZAȚIONAL. O bucureșteancă a ajuns proprietara unei stații RATB. Cum de-a primit femeia terenul de la Primărie

În anul 2009, pentru Pasajul Basarab, Primăria Capitalei a cheltuit 26,18 milioane de euro pentru a expropria 5.767 de metri pătraţi de teren. Adică 4.539,6 euro pe metrul pătrat. Desigur, unii au primit 8.000 de euro pe metro pătrat, iar alţii…  mult mai puțin, spre deloc!

În cazul Valeriei Bozdoc, care încă mai bate drumul primăriei pentru dreptul ei de cetăţean, exproprierea a luat o turnură halucinantă. A fost scoasă din casă cu forţa, i s-a dărâmat locuinţa şi sediul firmei în care îşi derula afacerea, adică de unde îşi agonisea traiul de zi cu zi.

SENZAȚIONAL. O bucureșteancă a ajuns proprietara unei stații RATB. Cum de-a primit femeia terenul de la Primărie

Au existat şi exproprieri de 0,13 lei/ metru pătrat

În schimb, Municipalitatea i-a alocat 58.500 de euro. Atât costa, la vremea respectivă, adică în 2009, o garsonieră în Bucureşti. Femeia a refuzat iniţial oferta, dar oficialitățile au aruncat-o în stradă pur şi simplu, iar banii i-a primit doar după 2014, în urma chemării în instanţă a Primăriei. În mod halucinant, avocatul care reprezenta Municipalitatea a cerut în instanţă ca pentru 37,88 metri pătrați din fosta proprietate, Bozdoc să nu mai primească bani, că Primăria nu mai are fonduri (din 26,18 milioane euro!), ci să i se restituie terenul.

Instanţa a acceptat, iar acum femeia este proprietar peste acea porţiune de 37,88 metri pătraţi care se află, conform hotărârii judecătoreşti, sub Podul Basarab, adică exact în staţia tramvaiului 35.

”Am înregistrat terenul la cadastru, acum încerc să mă înţeleg cu Primăria în privinţa răscumpărării. Dacă nu voi reuşi nu am de ales şi voi cere chirie de la RATB sau voi pune gard pe proprietate”, ne-a spus Valeria Bozdoc.

În altă ordine de idei, dar tot pe domeniul exproprierilor cu bucluc, menţionăm că Guvernul a aprobat expropieri la prețuri care întrec orice închipuire: prin decizia 848/2014 Guvernul a făcut exproprieri pentru Autostrada Transilvania, în zona Gilău, la preţul de 0,138 de lei pe metru pătrat. Era vorba despre o fâneaţă luată cu forţa de la localnicii care sunt agricultori!

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.