Senzațional: Cel mai mare tun din mandatul lui Daea
Social Economic Justiție Politic

Senzațional: Cel mai mare tun din mandatul lui Daea

Un colos de milioane de euro se pregătește la Ministerul Agriculturii. Totul sub umbrela unei societăți-mamut de tipul celor care, în trecut, s-au transformat în parteneriate public-private din care statul a rămas cu pagube de miliarde de euro, așa cum este cazul dosarului ”Ferma Băneasa” în care Puiu Popoviciu a fost condamnat anul trecut la 7 ani cu închisoare, scrie agrointel.ro

La Ministerul Agriculturii se lucrează la un proiect ambițios. Unul care, aparent, ar urma să servească interesului micilor producători agricoli. În spatele acestui demers stă un veritabil cumul imobiliar cu active de zeci, chiar sute de milioane de euro care vor fi trecute într-o societate națională cu viitor incert – Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea”.

Până acum Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea”, unde Ministerul Agriculturii are un singur acționar, a pus mâna pe proprietățile Bursei de Mărfuri.

S-ar pregăti terenuri din Băneasa și spații de prezentare și de vânzare în mai multe județe. Aceste proprietăți ar urma apoi să fie puse la bătaie în afaceri publice-private. Se riscă să se ajungă la situații de genul parteneriatului cu afaceristul Puiu Popoviciu, care pe terenuri destinate cercetării a făcut celebrul mall din Băneasa.

Cum s-ar putea face acest lucru? Foarte simplu: în actul de constituire a Casei de Comerț, Adunarea Generală extraordinară a acționarilor are dreptul de a vota în orice moment, fără vreo condiționare, ”asocierea, fuziunea cu alte societăți sau divizarea societății precum și înființarea prin asocierea acesteia cu terți, de noi societăți”.

În dosarul ”Ferma Băneasa”, printr-o decizie similară s-a făcut trecerea, unui teren de 224 ha din domeniul public în proprietatea societății comerciale pe acțiuni SC Băneasa Investments SA și, după anul 2004, a SC Băneasa Rezidențial SRL și SC Băneasa Business and Technology Park SA.

Acțiunea a fost găsită ulterior ca fiind nelegală, însă prejudiciul, unul de miliarde, nu a fost nici până acum recuperat având în vedere că pe acea suprafață s-au contruit mari centre comerciale, ambasada SUA și un cartier rezidențial de lux.

Casa Română de Comerț Agroalimentar “Unirea” este probabil ultimul proiect născut de Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, și Petre Daea, ministrul Agriculturii, și a plecat de dorința exprimată de fostul șef al PSD de a crea o rețea de aprozare. ”Am intrat în Uniunea Europeană, foarte bine, dar nu suntem obligați să mâncăm absolut toate E-urile, adică de ce am fi obligați? Poate reușim să facem ca produsele agricole să se prelucreze mai mult în România, că noi suntem într-o situație foarte frumoasă, se recoltează grâul și cum se întoarce grâul nostru? Napolitane, biscuiți, pâine congelată. Noi luăm pe grâu atât și plătim atât când vine napolitana atât. Noi nu mai suntem în stare să facem napolitane, că suntem proști? Adică suntem leneși, nici vorbă, leneșul e Iohannis, nu noi”, declara în urmă cu trei luni Liviu Dragnea.

Deși în teorie, Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea” ar trebui să fie o societate de stat care sprijină mici producători, până acum compania controlată de Ministerul Agriculturii a avut o sigură acțiune – una controversată, și două intenții. Toate trei proiecte însemna reunirea sub cupola societății a unor proprietăți ale statului care apoi să fie incluse în proiecte de parteneriat public-privat.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.