Secretul izolării seismice a cartierului Berceni: cutremurul se loveşte de un adăpost subteran
Social Ultima Ora

Secretul izolării seismice a cartierului Berceni: cutremurul se loveşte de un adăpost subteran

Din punct de vedere geologic, oraşul Bucureşti stă prost, deoarece e aşezat pe o structură slabă, care amplifică seismele. Conform hărţilor de microzonare seismică, realizate prin studierea cutremurelor din 1977, 1986 şi 1990, un seism de 7 grade în Vrancea se amplifică în Bucureşti la 8 şi chiar la 8,6 grade – adică e o nenorocire.

Secretul izolării seismice a cartierului Berceni: cutremurul se loveşte de un adăpost subteran

Acest lucru nu e valabil pentru toată Capitala. Cele mai expuse sunt zonele de nord, vest, sud-vest şi est. În mod ciudat, zona de sud stă mult mai bine, în special cartierul Berceni. Asta în ciuda faptului că zona de sud este slabă din punct de vedere geologic. Este şi motivul pentru care Berceniul se scufundă cu 5 milimetri pe an, spre deosebire de Drumul Taberei, care se ridică 4 milimetri pe an. Făcând o paranteză, peste un milion  de ani, Drumul Taberei va fi un munte de 4.000 de metri înălţime, iar Berceni, fund de lac de 5.000 de metri adâncime…

Adăpost pentru 20.000 de persoane

În fine, zona de sud stă mai bine la capitolul seisme. De ce? Puţină lume ştie că sub Parcul Tineretului există o structură uriaşă din beton, sub formă de potcoavă, care se întinde de la Palatul Copiilor, pe sub Sala Polivalentă şi Orăşelul Copiilor până sub Cimitirul Bellu. Intrarea se află pe strada Secerei, în apropiere de Palatul Copiilor. Pe poartă scrie că nu ai voie să staţionezi în faţa ei. Surse din Primăria Capitalei ne-au spus că acolo se află cel mai mare adăpost pregătit pentru cazurile de forţă majoră pe timp de război sau calamitate. Adăpostul are şase etaje în pământ şi în el pot încăpea 20.000 de persoane. Structura din beton a fost construită în anii ’60, cu mult înainte de inaugurarea Sălii Polivalente, în 1974. Aceleaşi surse ne-au dezvăluit că existenţa uriaşului adăpost explică protecţia de care se bucură Berceniul în caz de cutremur. Unda seismică este atenuată de pereţii adăpostului.

Secretul izolării seismice a cartierului Berceni: cutremurul se loveşte de un adăpost subteran

Nisipul amplifică seismele în nordul, vestul şi estul Capitalei

Zonele cele mai periculoase în caz de cutremur în Bucureşti sunt Casa Presei (amplifică seismele cu 1,61 grade), Măgurele (1,36), Panduri (1,02), Pantelimon (1,00), Balta Albă (0,93) şi Militari (0,92). În aceste zone, terenul este mai nisipos, iar unda seismică venită din Vrancea se amplifică.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii