Secretul Capitalei României: de ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord
Social Economic Ultima Ora

Secretul Capitalei României: de ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord

În ultimii 60 de ani Bucureștiul s-a dezvotat în special către nord. Pe Platforma Pipera, unde în perioada interbelică exista un aeroport, Ceaușescu a dezvoltat elita industriei socialite. După 1990 platforma s-a redirecționat și s-a dezvoltat și mai mult. De ce? Există o teorie care vorbește despre o tendință naturală a localităților de a se dezvolta către nord.

Secretul Capitalei României: de ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord

În 1967, Nicolae Ceauşescu a vizitat Platforma Industrială Pipera. “Gazda” era Cornel Mihulecea, adjunctul ministrului industriilor, la vremea respectivă, omul care a proiectat şi a construit electrotehnica şi electronica din România înainte de 1990.
În zona Pipera exista un aeroport vechi, care nu mai era funcţional și era deja înglobat de oraş. Atunci s-a hotărât ridicarea industriei electrotehnice aici, pe o platformă industrială de elită. Ceea ce s-a și întâmplat.

Până în 1989, la Pipera au apărut întreprinderi de tuburi cinescop, cea de televizoare, de echipamente periferice pentru calculatoare, fabrica de calculatoare – în fine, elita tehnologiei socialiste. În anul 1985, Întreprinderea de Calculatoare Felix, de pildă, lucra deja la introducerea calculatorului românesc Felix PC în producţia de serie.

Gandita drept elita economiei românești de tip socialist, Pipera, zona industrială din nordul Capitalei, părea să  eșueze după 1990 în falimente și restructurări masive. Totuși, nu s-a întâmplat acest lucru.

Astăzi, platforma Pipera este un centru al elitei corporatiste din România. Inclusiv în domeniul IT…

Care să fi fost motivul pentru care Platforma Pipera a redevenit un puternic pol de dezvoltare al Bucureștiului?

Secretul Capitalei României: de ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord

”Oficial nu există nici o explicație pentru motivul dezvoltării Bucureștiului către Pipera, adică spre nord. De obicei, considerăm normal ca o localitate mai mare să se dezvolte către sateliții săi. Eu am întâlnit o singură dată o teorie ciudată a unui francez care spunea că ar exista o tendință naturală a dezvoltării orașelor mari în special către nord. În acestă teorie nu exista o explicație logică, dar se prezentau date concrete care veneau în sprijinul acestei idei”, ne-a explicat istoricul Dan Falcan.

În acest context menționăm că Brașovul s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani în special pe direcția Sighișoara, adică nord; Constanța s-a dezvoltat spre nord – Mamaia: Craiova s-a dezvoltat în special către Centura de nord; în Cluj-Napoca s-a construit în special pe direcția nord-vest.

Ca să vorbim doar despre ai noștri…

Secretul Capitalei României: de ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.