România realizează pași importanți pentru diversificarea aprovizionării cu gaze
Social Justiție Politic Ultima Ora

Se scumpește energia! Factura la gaze este deja ”umflată” artificial cu 24%!

Osicialitățile anunță noi scumpiri la gaz metan, pe lângă celelalte componente energetice ale românilor, în acestă iarnă. Această scumpire, în cazul gazului, nu este decât o altă piatră de moară legată de gâtul bietului român care, oricum, era prădat la drumul mare la adăpostul unor formule de calcul ale Autorităii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Doar din pix şi din eroarea metrologică a contoarelor, lună de lună, românii plătesc cu aproape un sfert mai mult la factura de gaze!

Din 2008, românii nu mai plăteasc volumul de gaze naturale consumat, ci energia electrică rezultată prin echivalare din acel consum. Cu alte cuvinte, gazul nu este vândut către populaţie la metru cub, ci la kilowhat – conform unei directive europene. Adică este transformat gazul în energie calorică, apoi căldura este transformată în energie electrică. Numai că în spatele acestor formule de calcul stă, de fapt, o furăciune de 24 la sută la fiecare factură emisă.

Metodologia europeană de calcul stabileşte ca etalon pentru conversia volum/putere energetică, temperatura de zero grade Celsius. ANRE a stabilit etalonul la 15 grade, inducând un volum mai mare de gaz luat în calcul la plata facturilor şi umflând asfel facturile cu peste 9%. Apoi, se ia în calcul puterea calorică a gazului (cantitatea de căldură pe care o degajă), tot la 15 grade – când gazul nu are însă o ardere prea bună – şi nu la 25 de grade, adică puterea optim măsurată admisă de UE. În acest fel, românul este prăjit cu încă 12% la factură! Restul de procente umflate de până la 24% provin din eroarea metrologică a contoarelor care este lăsată la latitudinea producătorilor acestora. Soluţia ca lucrurile să intre în normal este introducerea aceleiaşi unităţi de măsură atât la consum, cât şi la plată. Acum este doar la consum.

Astfel, românul este ars sistematic la plata facturii la gaze.

Se scumpește energia! Factura la gaze este deja ”umflată” artificial cu 24%!

„Se livrează calitate medie la preţ de calitate maximă”

„Problema noului mod de calcul a fost pusă în anul 2007, după intrarea noastră în UE. S-a spus că o anumită directivă europeană ne impune acest lucru. La vremea respectivă eu m-am opus noului calcul, aducând argumente ştiinţifice simple: nu se poate măsura volumul decât cu unitate de măsură pentru volum, nu pentru electricitate. Noi importăm gaz la metru cub, cum îl vindem la kilowhat? De asemenea, am tras atenţia că nu este corect să se livreze consumatorilor gaz metan de calitate medie la preţ de gaz de calitate maximă, aşa cum se procedează din 2008 încoace”, ne-a explicta profesor univ. Dr. Gheroghe Buliga, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale.

Cantitatea de energie consumata este determinata prin formula: 
E = V x PCs
Unde:
E – energia gazelor naturale consumate [kWh]
V – volumul măsurat în condiţii de referinţă [mc]
PCs – puterea calorifică superioară [kWh/mc] determinată conform reglementarilor în vigoare
1 MWh = 1000 kWh

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.