Scaunul lui ZAMOLXE și imaginea MORȚII în Peștera Polovragi
Social Ultima Ora

Scaunul lui ZAMOLXE și imaginea MORȚII în Peștera Polovragi

Se presupune că în jurul anului 1400 î.Hr. un dac pe nume Zamolxe a călătorit prin lume ajungând până în Egipt. Se spune că ar fi fost discipolul lui Pitagora, deși Herodt este de părere că Zamolxe a trăit cu mult înainte de Pitagora.

Scaunul lui ZAMOLXE și imaginea MORȚII în Peștera Polovragi 1 Scaunul lui ZAMOLXE și imaginea MORȚII în Peștera Polovragi 2 Scaunul lui ZAMOLXE și imaginea MORȚII în Peștera Polovragi 3 Scaunul lui ZAMOLXE și imaginea MORȚII în Peștera Polovragi 4

În peregrineările sale, Zamolxe a acumulat multe învățături în domeniul astronomiei, prevestirii, medicinei. Întors pe meleagurile natale, el a juns vicerege. Din această poziție a pus să i se amenajeze o peșteră. El s-a retras aici în solitudine, primind foarte rar aici pe rege și pe fruntașii daci. Pentru a da o lecție poporului care se pare că nu îl mai asculta, el a dispărut timp de trei ani, iar când a revenit, poporul care își dăduse seama de pierderea suferită, l-a zeificat. Zamolxe a ajuns zeul cerului senin și al soarelui, el controlând locurile unde ajungeau dacii după moarte, și cu numele căruia soldații plecau la luptă. Peștera unde a stat Zamolxe izolat este cea de la Polovragi, județul Gorj. În această peșteră există chiar și scaunul din piatră pe care a stat Zamolxe înainte de a deveni zeu. Numele de Polovragi vine de la vracii care trăiau aici în străvechime, se pare că înainte de Zamolxe, un fel de sfinți care tămăduiau bolile cu planta numită polovragă. Se consideră că planta a dispărut din flora actuală a României. Tot în peștera Polovragi, un călugăr din epoca medievală a desenat cu fum un avertisment pentru oameni: Moartea. Ideea ar fi că oamenii trebuie să aibă grijă cum trăiesc pe pământ pentru a fi siguri că în lumea de dincolo le va fi bine.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.