Șoc: Românii fără venituri nu vor mai primi asistență medicală
Social Ultima Ora

Alte state adoptă legi ale dezvoltării… România va adopta LEGEA SĂRĂCIEI în 2019

Legea venitului minim de incluziune va intra în vigoare în 2019. Această lege este, de fapt, ”un program anti-sărăcie care va fi direcționat către cei mai săraci 5 milioane de români”, așa cum arată expunerea de motive a legiuitorului. În textul motivației se mai spune că ”ajutorul de incluziune se acordă pentru asigurarea necesităților zilnice de viață”.  Iar un sfert din populația României, inlcusiv familii cu copii, se află în această situație. Conform articolului 97 din Lege, aceasta ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie 2018. Dar s-a amânat pentru 2019… Adică, guvernanții știu că oamenii sunt săraci, pregătesc legea care să îi ajute, dar nu o adoptă! Îi lasă pe ”cei mai săraci 5 milioane de români”, inclusiv copii, să mai rabde de foame un an!

România va adopta LEGEA SĂRĂCIEI. Oficial, 5.000.000 de cetățeni, inclusiv copii, nu au ce mânca

Legea venitului minim de incluziune (176/2016) înlocuiește cele trei programe anti-sărăcie existente în acet moment – venitul minim garantat, alocațiile pentru susținerea familiilor și ajutoarele pentru încălzire – într-un singur program.

Componenetele se acordă astfel:

  • Ajutorul de incluziune, pentru persoanele/familiile care au un venit net lunar sub 260 de lei:
  • Ajutorul pentru familiile cu copii cu un venit net lunar sub 600 de lei:
  • Suplimentul pentru locuire, respectiv ajutorul pentru încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, acordat persoanelor/familiilor cu venitul net lunar sub 600 de lei, dar și persoanelor singure cu vârste de cel puțin 60 de ani cu venitul net lunar sub 800 de lei.

Ajutorul minim de incluziune va avea valoarea maximă de 260 d elei pe lună. Vor face excepție persoanele singure cu vârsta de peste 60 dea ani și venituri sub 800 d elei, care vor primi 300 de lei pe lună.

Ajutorul pentru familiile cu copii, în cazul celor cu venituri nete până în 260 de lei sau cele care primesc ajutor d eincluziune, va fi de: 107 lei pe lună pentru un copil; 214 lei pe lună pentru doi copii; 321 de lei pe lună pentru trei copii; 428 de lei pe lună pentru patru sau mai mulți copii.

Ajutorul pentru familiile cu copii, în cazul celor cu venituri nete  între 261 și 600 lei va fi de: 85 d elei pentru un copil; 170 de lei pentru doim copii; 255 de lei pentru trei copii; 340 de lei pentru patru sau mai mulți copii.

În cazul familiilor monoparentale, ajutoarele vor fi mai amri cu aproxiamtiv 20 de lei în fiecare caz.

Ajutorul pentru familiile cu copii este diminiat cu 50% de copil în cazul în care minorul are 15 absențe nemotivate la școală, sau se anulează dacă depășește 30 de absențe nemotivate.

Suplimentul pentru locuire, care nu poate fi mai mic de 10% din costul pentru încălzire, se acordă consumatorilor de energie vulnerabili pentru a-și încălzi locuințele. Consumator vulnerabil înseamnă persoană/familie cu venituri medii nete lunare sub 600 de lei, sau persoană singură cu vârsta peste 60 de ani și venituri medii nete lunare sub 800 de lei.

Pentru încălzirea cu gaz, ajutorul este de 260 de lei pe lună. Pentru energie electrică ajutorul este de 240 de lei pe lună, iar pentru combustibili solizi sau petrolieri este de 80 de lei pe lună.

Ajutorul pentru energia termică furnizată în sistemul cenrtalizat se acordă în funcție d etipul d elocuință și zona de temperature. Calculele apar în Aneza 2 a Legii.

România va fi împărțită ”financiar” pe trei zone climatice

Legea venitului minim de incluziune modifică oarecum România din punct de vedere climatic. Astfel, unele județe sunt considerate acaparținând zonei calde (să avem și noi Tropicele noastre…), altele rămân în zona temperate, iar o parte intră în ”zona rece”. În funcție de această delimitare, ajutorul de încălzire, numit acum supliment pentru locuire, va fi mai mic sau mai mare.

Astfel, județele reci sunt: Harghita, Suceava, Covasna, Brașov, Bistrița-Năsăud, Bacău, Botoșani, Cluj, Vaslui, Neamț, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Iași, Alba.

Județele temperate: Vrancea, Satu Mare, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Sălaj, Dolj, Maramureș, Galați, Prahova, Brăila, Buzău, Olt, Bihor, Teleorman, Ilfov, Gorj.

Județele calde: Giurgiu, Tulcea, Vâlcea, Arad, Caraș-Severin, București, Călărași, Timiș, Mehedinți, Constanța.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.